/ БГНЕС
Жители на „Овча купел“ готвят протест срещу строежа, „погълнал“ кола
98735
Жители на „Овча купел“ готвят протест срещу строежа, „погълнал“ кола
  • Жители на „Овча купел“ готвят протест срещу строежа, „погълнал“ кола
Жители на столичния квартал „Овча купел“ готвят протест, за да спрат строежа, в чийто изкоп вчера пропадна автомобил и част от улица. Опасението на хората от бл. 412, който е на около 5 метра от строежа, е, че пропадането може да продължи, заяви за Дарик домоуправителят на вход А Мария Господинова, която е един от организаторите на инициативата „Обединени Овча купел“.
 
Преди вчерашния инцидент жители на „Овча купел“ организираха два протеста срещу същия строеж, който започва на място, предвидено за детска градина според първоначалните планове на квартала.

Необезопасен строителен изкоп „погълна“ кола
 
Жителите на „Овча купел“ искат спиране на строежа, както и да им бъде предоставен протоколът, съставен от контролните органи след инцидента вчера, посочи Мария Господинова: "Искаме да ни предоставят протокола, който са съставили вчера. Искаме да знаем в какви срокове и какви действия ще предприемат, за да укрепят и да ни възстановят нормалния живот, затваряйки като цяло този строеж. Тук не случайно е предвидено за детска градина, защото теренът е разломен".  
 
Жителите на бл. 412 не са спокойни, че блокът им не е компрометиран и смятат, че минаването на автомобили по улицата пред него е рисково, каза Мария Господинова: "От ъгъла на нашия блок до най-първата точка са четири и половина, максимум пет метра. Но вече материалът, който временно е сложен там, е от някакви ситни камъчета и при едно влошаване и дъждовно време всичко това също ще отиде. А все още има в изкопа вода".

Спират строежа "погълнал" автомобил в София (СНИМКИ)
 
Мария Господинова добави, че вече нямат доверие, че строителят, който е допуснал инцидента, ще изпълни предписанието качествено и в срок: "Как да се доверим на същия този строител, че ще изпълни предписанието качествено, след като доведе нещата дотук? Кой ще гарантира, че той ще ги изпълни качествено и в срок?"
 
Според Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) при изграждането на досегашните укрепления не е спазена съответната технология. Контролният орган разпореди да се спре строителството и да се укрепи изкопът.

БСП: Прокуратурата да вземе отношение към инцидента в „Овча купел”
 
Хората от квартала обаче настояват строежът да бъде спрян окончателно. Мария Господинова изрази надежда, че протестът им ще бъде подкрепен от всички, които се сблъскват с подобни проблеми.