Пациентката е на 75 години
Жена с COVID-19 беше разкарвана часове с линейка, за да получи лекарска помощ. Потърсиха ни близки на 75-годишната Надя Василева от София, която по думите им е била на крачка от смъртта, заради получени откази за прием в различни болници в София, съобщава NOVA.

На 20 юли Красимир Иванов звъни на майка си Надя, която му споделя, че не се чувства добре. Жената в този момент се намира в Правец. Викат линейка, направен й е тест за COVID-19, който е положителен. Красимир подчертава, че майка му е с 3 ваксини, има и бустерна доза. Свързват се с личния лекар на Надя, който назначава домашно лечение. Няколко дни по-късно, на 25 юли, отново й прилошава, отново е повикана линейка. Жената имала световъртеж, повръщане и лека кашлица.

Медиците от спешния център в Правец насочват близките към специалист в София. На 26 юли семейството отива в Трета градска болница в София. Направен й е тест за COVID-19, който отново е положителен. „Първата работа на хората там беше да кажат, че не е за тях, защото няма COVID отделение”, спомня си синът на жената. Правят изследвания на главата, белите дробове и пълна кръвна картина. От Трета градска болница заявиха за NOVA, че към онзи момент не се е налагала хоспитализация на пациента.

В село Роза организират благотворителен концерт за малкия Митко, който се бори с онкологично заболяване

На 28 юли Надя и близките й отиват в „Пирогов”, в спешен кабинет „Уши, нос, гърло”, където й правят тест за COVID-19, който отново е положителен. В този момент е дежурен д-р Калоян Чилингиров. По думите му Надя Василева не е за отделение „Уши, нос и гърло”, към което е насочена, а е за прием в интензивен сектор. С дата 28 юли в „Пирогов” няма свободни места в интензивен сектор. „Тя беше насочена за лечение на световъртеж от колеги от Национална кардиологична болница, където са направени кръвни изследвания със стойности, несъвместими с живота”, разказва д-р Чилингиров. Той звъни на 112 за линейка, която да транспортира пациентката до най-близката болница. Синът на Надя обаче казва, че са чакали в продължение на 2 часа.

От „Спешна помощ” в София заявиха за NOVA, че има две обаждания за Надя Василева в този ден – едно, в което искат линейка, и друго, в което я отказват. Поради големия брой обаждания в този момент и това, че жената все пак се намира в болнично заведение, адресът е бил забавен.

Д-р Чилингиров тръгва с линейката. „Пациентката беше в изключително тежко състояние. Тя нямаше как да остане сама без лекарски надзор”, категоричен е лекарят. Тръгват към Военномедицинска академия. Насочват ги към инфекциозното отделение на болницата. От ВМА отговориха за NOVA, че към 28.07.2022 г. всички болнични легла, определени за лечение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивни грижи, са били заети.

Следващата спирка на линейката е Инфекциозна болница. Там също тестът за коронавирус е положителен.

„Там попаднахме на друг млад лекар, който пожела и искаше да я вземе, но отново се позова на въпросната заповед на министъра за някакво основно заболяване и че не е за тях”, спомня си Красимир. От Инфекциозна болница отказаха коментар за NOVA. В документите, които Красимир ни предостави, пише, че пациентът се насочва към многопрофилна болница с интензивен сектор.

В нито едно от двете заведения не срещнахме подкрепа, не успяхме да извършим прием, тъй като те намериха своите мотиви да не приемат пациентката”, каза д-р Калоян Чилингиров. След консултация с ръководителя на спешното звено в „Пирогов” той взима решението и линейката се връща към спешната болница. Категоричен е, че ако до няколко часа пациентката не е била приета, е щяла да почине. Приемат я в „Пирогов” в изолаторна стая. В момента се лекува във вътрешно отделение.

Последната заповед на министъра е от 7 юли и гласи следното:

Лечението на пациентите с установена коронавирусна инфекция задължително трябва да бъде извършвано в условията на изолация, а в лечебните заведения за болнична помощ трябва да има създадени обособени места, тъй като заболяването протича по различен начин при отделните пациенти и засяга различни органи и системи, поради което лечението му не попада в обхвата само на една медицинска специалност (инфекциозни болести).

От Министерство на здравеопазването съобщиха за NOVA, че ще бъде извършена проверка във връзка с отказ на лечебни заведения да приемат пациент с COVID-19.

Повече вижте във видеото.
NOVA