Засилено полицейско присъствие и мерки за сигурност в центъра на София и най-вече в района около Триъгълника на властта - Министерски съвет, Президенството и Народното събрание.

По булевардите „Брюксел” и „Цариградско шосе”, откъдето обикновено се придвижват официални делегации, има разположени полицейски екипи през 100 метра. Охраняват се спирките на метрото и подлезите

След като Зеленски кацна малко след 12:00 на Летище София, движението около Народното събрание и Министерският съвет бе блокирано. На жълтите павета движението беше отцепено, единствено имаше полицейски коли и полицейски мотори.

Малко след като пристигна, Зеленски написа в Twitter: „Ще проведа важни разговори с министър-председателя Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, с представители на правителството, парламентаристи, политици и журналисти. Подкрепа в областта на отбраната, евроатлантическата интеграция, срещата на върха на НАТО, гаранциите за сигурност и прилагането на Формулата за мир“
 


За визитата потвърди и по-рано днес премиерът Николай Денков.

"Това, което е предвидено в програмата, е да има среща между двамата президенти", каза той в отговор на въпрос дали се очаква среща между Румен Радев и Володимир Зеленски и допълни: "Аз се обадих на президента Румен Радев и казах, че ще идва Володимир Зеленски - имайте го предвид. Решете дали ще се видите с него".

Премиерът потвърди: Володимир Зеленски идва в България

Мерки за сигурност София заради Зеленски
БТА

Мерки за сигурност София заради Зеленски
БТА

Центърът на София блокиран
DarikNews.bg


Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата му да се променя в последния момент.

Това е 17-ата визита на украинския президент в чужбина от началото на войната. Първото му официално посещение беше в САЩ на 22 декември миналата година. Зеленски е бил в общо 13 държави на три континента. 

Мерки за сигурност София заради Зеленски
БТА

Мерки за сигурност София заради Зеленски
БТА