Защо беше отстранен директорът на завода за боклук в София?
Защо беше отстранен директорът на завода за боклук в София? / БГНЕС, архив
Защо беше отстранен директорът на завода за боклук в София?
91631
Защо беше отстранен директорът на завода за боклук в София?
  • Защо беше отстранен директорът на завода за боклук в София?

Бившият директор на завода за боклук в София Николай Савов смята, че има политически причини за неговото отстраняване. Пред Дарик той обяви, че само ден, след президентските избори тогавашният зам.-кмет по екологията на столицата Мария Бояджийска, която преди два дни също подаде оставка, е поискала от него да напусне поста си.

Савов разказа, че по време на миналогодишната кампания за местния вот, общинската съветничка от ГЕРБ Ивелина Джартова е настояла да бъде назначен човек в предприятието, който може да осигури гласове на изборите.

След инцидента в завода за боклук, Мария Бояджийска подава оставка

Пред Дарик самата Джартова заяви, че никога не е имала контакт с шефа на завода.

По-рано през деня общинарите от БСП настояха местната власт да обясни какви са реалните причини за оставката на Николай Савов. От ГЕРБ пък коментираха, че има системни грешки в предприятието по време на неговото управление.

Ден след балотажа на президентските избори, на който ГЕРБ загуби, бившият шеф на завода за боклук Николай Савов е помолен от зам.-кмета по екология Мария Бояджийска, която също подаде оставка, да напусне. Като мотив тя отбелязала, че доверието от него е снето. Според Савов причините за неговата оставка са политически. Ето какво каза той:

Аз лично го свързах с това, че сме си загубили доверие заради изборите, които бяха проведени. Тъй като при предишните избори аз имах проблем с една от общинските съветнички от ГЕРБ - Ивелина Джартова, която се беше оплакала от мен, че работя срещу интересите на ГЕРБ. Защото като директор на завода не съм искал да назнача едни човек, който й е обещал гласове в Бухово. Оказа се, че той е уволнен от „Кремиковци" за кражба. Казах, че крадец в завода няма да взема и няма да допусна да влезе такъв човек, защото не е редно. И тя се беше оплакала. Получих доста сериозни укори, включително и от госпожа Бояджийска.

В какво състояние оставихте завода за боклук?

Когато аз излязох от завода - бункерите бяха празни до под половината, с нормално функционално състояние...

Говорите в минало време. Може ли да се твърди, че сега не е така?

За това трябва да отговорят в момента колегите, които отговарят за завода. Имам частична информация и знам, че това, което го казвам, мога да го говоря в минало време.

Директорът на завода за боклук на София подаде оставка

Ивелина Джартова от ГЕРБ е категорична, че никога не е разговаряла със Савов.

„В предния мандат бях в общинската комисия по екология. Може би веднъж съм виждала господин Савов по повод на някакъв доклад. И втория път при откриването на завода за боклук и то от далеч. Никого не съм пращала, просто няма как. Да, аз съм районен ръководител на ГЕРБ- Кремиковци, също и общински съветник от този район, но дори и телефона му нямам. Нито съм говорила с него. Казал е, че могат да се осигурят гласове? Кой може да осигурява гласове? Народът сам си гласува и си избира който иска. Това е някаква клевета от негова страна, която не му прави чест", каза Джартова.

По- рано в петък темата с оставката на Николай Савов бе коментирана от управляващи и от опозиция. Николай Стойнев от ГЕРБ посочи, че има системни нарушения в досегашната работа на Николай Савов.

„За да няма спекулации каква е причината за неговото отстраняване, свързана е с пропуски при организацията на работата в самия завод", каза Стойнев.

Работник в завода за отпадъци в столицата починал след трудова злополука

Председателят на БСП-София Калоян Паргов пък настоява за реална обосновка.
„Защото ако са системни нарушения, трябва да има доклад от прекия началник, в случая госпожа Мария Бояджийска, за да е видно какви са тези системни нарушения", коментира Паргов.