/ Марио Александров, Зоопарк София
Поради елегантното си тяло и петната по козината сервалите често са наричани малки гепарди
Сервалът е африкански хищник от семейство Котки.

Живот по мечешки с наслада: Ледени изкушения разхлаждат мечките от Столичния зоопарк (СНИМКИ)

Поради елегантното си тяло и петната по козината сервалите често са наричани малки гепарди, но въпреки това родството между двата вида не е толкова близко, колкото с други африкански котки, съобщават от Зоопарк София.

Счита се за близкородствен с африканската златна котка и каракала, като спада към мъркащите котки. Елегантното му тяло с дълги крака, му позволява да направи скок до 3 метра височина, за да хване птица в полет.

Ушите, съпоставени към големината на тялото, са най-големите от тези на всички котки. Сервалът обича вода и се придържа към водни басейни. Води сравнително потаен начин на живот и основно се храни с гризачи. А петнистата му окраска го прави незабележим във високите треви на саваната.

Красива и величествена: Запознайте се със сибирската тигрица Шели (СНИМКИ)

Зоопаркът работи без почивен ден, включително и по време на всички празници с обявеното работно време. Касите работят от 09:00 до 17:30 часа, като престоя на посетителите е до 18:30 часа.

Залите Големи котки, терариум и аквариум и Гиганти са отворени от 9:00 до 18:00 и Маймуни 2 и 3 са отворени от 9:00 до 17:00. Зала Маймуни 1 е затворена по технически причини.