/ iStock/Getty Images
След внесен от Софийска градска прокуратура обвинителен акт срещу В.В. е започнала съдебната фаза на наказателния процес за извършено от него убийство с особена жестокост в столичния квартал „Банишора“, съобщиха от прокуратурата.

В проведеното днес, 17.06.2020 г., разпоредително заседание Софийски градски съд не е намерил основание делото да бъде прекратено или спряно, както и не са били констатирани процесуални нарушения.

Двадесет и четири годишният подсъдим имал затруднения в междуличностното общуване, бил импулсивен, склонен да проявява агресия.

През м. септември 2018 г. той се запознал с двадесет и пет годишната К.С. Не след дълго двамата заживели заедно в апартамента на баща й в кв. „Банишора“ в столицата. В.В. проявявал силна ревност спрямо приятелката си. Проверявал съобщения в телефона й и в социалните мрежи, а когато не били заедно непрекъснато й се обаждал. 

Подсъдимият вдигал скандали по повод общуването на К.С. с други хора. Между двамата имало проблеми и от финансово естество, тъй като младата жена сама плащала разходите по домакинството.

Поради лабилния си характер, В.В., по време на спорове с приятелката си, избухвал, викал, плачел. Всичко това довело до желанието на К.С. да прекрати връзката с него. Той, на свой ред, го усещал.

Отчуждаването на К.С. го накарало да потърси близката й приятелка. На 14.01.2019 г., по време на разговор с нея, той й обяснил, че не иска връзката им с К.С. да прекрати. Споделил и на приятеля й, че иска да си купи лек автомобил и да изчезне, тъй като не би могъл да преживее раздялата с приятелката си.

Същия ден В.В. обсъдил и с нея отношенията им. Младата жена му обяснила, че ще се опита да възвърне чувствата си към него, ако той „се държи като възрастен“.

Вечерта на 15.01.2019 г. двамата вечеряли в обитаваното от тях жилище. През нощта, по време на интимна близост, подсъдимият В. удушил приятелката си. Смъртта й настъпила в рамките на няколко минути, вследствие на причинената механична асфиксия. След това подсъдимият нанесъл множество тежки травми на пострадалата.

На сутринта след убийството, воден от ревност, В.В. започнал да проверява съдържанието на телефона на К.С. Писал съобщения от нейно име на бившия й приятел и на позната от работата й.

Няколко часа по-късно В.В. решил да изгради защитна версия за убийството, като твърди, че няма спомен за случилото се и ще инсценира опит за самоубийство. В изпълнение на намисленото, отишъл до магазин и купил въздушен пистолет. Използвал го като се прострелял два пъти в областта на шията и в ръката по начин, който да не си нанесе сериозни наранявания.

Впоследствие, от негов профил, написал съобщение, през мобилното приложение „Месинджър“, на приятелката на К.С., обвинявайки я. Тя се изненадала и се обадила на пострадалата, като разговорът бил приет от В.В. Той й заявил, че К.С. е мъртва, нищо не помни, тъй като бил изпаднал в безсъзнание.

Подсъдимият написал и съобщение на баща си: „Тати, снощи бях на силни обезболяващи и като се прибрахме с К. пихме уиски. Скарахме се и не помня повече, не знам къде се намирам, събудих се и я видях мъртва и посиняла, явно съм я убил, много те обичам, благодаря ти за всичко, завещавам ти моето Ауди и искам да го направиш, както аз желаех, обичам те и сбогом и на моя живот, не ми се лежи по затворите“. Бащата на В.В. незабавно му се обадил. Подсъдимият му отговорил, плачейки, че „не може да живее без К.С., срязал си вените, кръвта му изтича“.

Непосредствено след това бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. На местопроизшествието пристигнали полицейски служители, които задържали В.В.

В хода на разследването е било установено, че убийството е било извършено от него с особена жестокост, при проява на изключителна ярост, ожесточение и садизъм.