/ / ThinkStock/Getty Images
Задържаха общински служител за взимане на подкуп
97394
Задържаха общински служител за взимане на подкуп
  • Задържаха общински служител за взимане на подкуп
Задържаха общински служител за взимане на подкуп. Арестуваната е главен юрисконсулт на район „Подуяне”. Лилия Геринска е хваната вчера, докато е взимала подкуп в размер от 10 000 лева. Срещу нея са повдигнати обвинения и се очаква да бъде поискано нейното оставане за постоянно в ареста.
 
Сигналът за корупционни схеми в община „Подуяне“ е подаден още в края на миналата година. Нарушенията са били свързани с конкурси за обществени поръчки, най-вече за строителни дейности и саниране на сгради в района.
 
Софийският градски прокурор Емилия Русинова разказа, че Лилия Геринска е подменяла документи и е сменяла критерии за конкурси с цел определени фирми да спечелят обществени поръчки.
 
Във вчерашния ден, освен главния юрисконсулт в община „Подуяне“, е задържан и собственик на фирма, която е дала подкуп. Собственикът на дружеството е пуснат от ареста, след като е дал показания за случилото се и е разказал за предишни срещи с Геринска, както и за давани подкупи.

"Размерът на паричната сума, която е задържана вчера, е 10 000 лева. Същата, няколко месеца по-рано, в края на миналата година, за същата обществена поръчка е получила като първоначална сума 5000 лева. Т.е. общо 15 000 лева. Паричната сума е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка", обясни Русинова.
 
Софийският градски прокурор поясни още, че са налични доказателства и за много други получавани подкупи в периода от август 2017 г. до вчера включително, но тепърва предстои да бъдат внесени обвинения в съда.  "Дори има доказателства, че за едната обществена поръчка, като подарък е получила парична сума, за да заведе и свои подчинени на почивка в хотел. Отиването в хотел и престоя там са установени. Установен по делото е и контакт на това длъжностно лице в процеса на обществените поръчки с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки", разясни още софийският градски прокурор.

По думите на Русинова служителите на община „Подуяне” са отказали да отидат на предвидената почивка и Геринска е била придружена само от един човек.
 
Обществената поръчка, за спечелването на която е бил получен подкуп вчера, е била за над 2 млн. лева, като срещата за предаването на парите се е осъществила в столичния квартал „Овча Купел“, където са извършени и арестите.
 
Лилия Геринска е задържана за 72 часа и се очаква да бъде поискано тя да остане за постоянно в ареста. Ако бъде призната за виновна, Геринска може да получи до 8 години лишаване от свобода и парична глоба в размер до 10 000 лева.