наляво
наляво / iStock/Getty Images
С цел подобряване на пътната безопасност, както и на пропускателната способност на бул. „Ал.Малинов“ при кръстовището с ул. „Анна Ахматова“ и облекчаването на трафика в района, от 15 декември се въвежда промяна в организацията на движение в кръстовището. Промяната  предвижда забрана на лявия завой от бул. „Ал.Малинов“ към ул. „Анна Ахматова“ за транспортните потоци, движещи се в  посока бул. „Цариградско шосе“.

Проучванията показват, че „натовареността“ на описания по-горе ляв завой е от порядъка на 60-90 МПС/ч – за пиковите часове на денонощието.  Алтернативни маршрути за левия завой са:

- Ляв завой на кръстовището на бул.“Ал. Малинов“ и бул.“А.Сахаров“ и десен завой към ул.“Димитър Доспевски“;

- Достигане и използване на пътен възел на бул.“Ал.Малинов“ и бул.“Цариградско шосе“, за извършване на обратен завой и последваща маневра десен завой към ул.“Анна Ахматова“.

Основна причина за забраната на левия завой обаче е анализа, който извършихме на пътната безопасност в кръстовището, както и статистиката на пътна полиция за  пътни инциденти, настъпили в кръстовището. Според експертите левият завой към ул.“Анна Ахматова“ в западно направление се явява конфликтна и опасна маневра, като към момента се извършва „след пропускане на насрещно движещите се автомобили“, съгласно ЗДвП. Статистиката на пътна полиция показва, че за последните 5 години са констатирани над 60 ПТП в рамките на кръстовището, при които имаме 9 ранени участници в движението. Огромна част от настъпили ПТП, са в следствие неправилна преценка и/или нарушение на ЗДвП при извършването на въпросния ляв завой.

С новата организация на движение се цели подобряване на транспортното обслужване в района, намаляване на задръжките в рамките на кръстовището и значително намаляване на транспортния травматизъм.