/ Христо Гатев
Възрастен мъж падна в асансьорна шахта в София
96647
Възрастен мъж падна в асансьорна шахта в София
  • Възрастен мъж падна в асансьорна шахта в София
Възрастен мъж пострада след падане в асансьорна шахта от четвъртия етаж. Инцидентът е станал днес на обяд в жилищен блок в столичния квартал “Св. Троица”. По първоначални данни мъжът е стопирал аварийно асансьора, след което е опитал да се измъкне сам от кабината. От агенцията по метрологичен и технически надзор заявиха за Дарик, че асансьорът е бил в изправност, а аларменото устройство в кабината е работело.

Вижте какво да не правите в заседнал асансьор

блок инцидент София
Христо Гатев

Сигналът за инцидента е подаден около 12:00 ч. днес. По първоначална информация 75-годишният мъж натиснал аварийния бутон „Стоп” и заседнал между етажите, след което опитал сам да се измъкне от кабината, заяви за Дарик Никола Баджаков от агенцията по метрологичен и технически надзор:
 
Пореден опит за самоевакуация от кабината на човек, който при спрян асансьор между етажите си е отворил сам вратата по неизвестен начин и при нерегламентирано излизане от кабината пада в шахтата. Асансьорът е минал технически преглед, предстои още един технически преглед. В кабината има алармено устройство, което работи, не се е наложило той да го използва“, каза Баджаков.
 
Мъжът е измъкнат от екипи на пожарната и откаран в столичната болница „Пирогов” с фрактура на таза, заяви говорителят на болницата Мария Пойразова:
 
„Пациентът е контактен и в съзнание. Направени са му подробни прегледи и изследвания. Целта е да се уточни детайлно неговото състояние. На този етап може да се потвърди, че той има сериозна фрактура на таза, но какво още ще покажат допълнителните изследвания, предстои да разберем по-късно“, посочи Пойразова.

Жена падна в асансьорна шахта
 
Съседи от блока разказаха, че асансьорите в сградата се поддържат редовно, но са доста стари:
 
„Нашият асансьор е сръбски модел, бърз. Когато се движи, се клати целият вход. Такъв шум създава. В момента работи асансьорът, но е много шумен. Така е от преди 28 години“, казва един от хората във входа.
 
Това е пореден случай на пропадане в асансьорна шахта в София. Последният такъв бе през ноември, когато 61-годишна жена пропадна в шахта в Студентски град. Жената работела като чистачка в сградата и не била предупредена, че ще бъде правена профилактика на асансьора.

Асансьор със 7-годишно дете пропадна в шахта на жилищен блок