/ Thinkstock/Getty Images
При засядане в асансьора не трябва да се опитвате да излезете сами от него, напомнят от Българската асансьорна асоциация. Според главния секретар Николай Маринков ако заседналият асансьор е неизправен и човек тръгне да излиза от него, е възможно асансьорът да потегли и да го разкъса. От асоциацията настояват да се вземат нужните мерки за обезопасяване на всичките близо 120 хиляди асансьори у нас и те да отговарят на съвременните изисквания.  Едно от тях е наличието на кабинна врата, каквато липсва при над 80 процента от асансьорите.

Възрастен мъж падна в асансьорна шахта в София (СНИМКИ)
 
Защо човек не трябва да се опитва да излиза сам от заседнал асансьор, обясни Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация:
 
„За съжаление имаме в България безпрецедентно висок брой на неизправни асансьори и когато човек тръгне да се освобождава, е възможно асансьорът да тръгне и да го разкъса на две части. Възможно е да се случи и това, което се е случило днес, а именно хората да си отварят по някакъв начин вратата, скачат на етажната площадка, обаче вратата, която има автомат сама да се затвори, се връща, бута човека и той пада под асансьора в асансьорната шахта“.

Мъж падна в асансьорна шахта в Севлиево
 
Голяма част от асансьорите у нас не отговарят на изискванията за безопасност, валидни за 2018 година, обясни Николай Маринков, и даде следния пример.
 
„Този човек е нямало да падне под асансьор, ако просто под кабината му имаше един щит, което е парче желязо, което сигурно струва 20 лева, което го няма там и то има задължението да бъде сложено във всички асансьори в България до 2023 г.“, посочи специалистът.

Жена падна в асансьорна шахта
 
Други елементи, които не отговарят на изискванията за безопасност, са полуавтоматичните врати, които в много от случаите могат да се отварят, без асансьорът да е на съответния етаж, и човек може да падне отново в шахтата.
 
Опасно е и отсъствието на кабинна врата, без която има вероятност от закачане на дреха или друг предмет, което да доведе до повличане и нараняване на човека.

Асансьор със 7-годишно дете пропадна в шахта на жилищен блок