Въвеждат промени в движението на кръстовището до Семинарията
Въвеждат промени в движението на кръстовището до Семинарията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Движението по бул. "Никола Вапцаров" и бул. „Пейо Яворов" ще се осъществява в една лента във всяка посока от понеделник до месец март. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

Реорганизацията на движението се налага заради старта на следващия етап от строителството на кръстовището на две нива на Семинарията.

Променят се маршрутите на автобусни линии № 67 и 88: автобусна линия №67 се движи от кв."Симеоново" по маршрута си и се скъсява до кръговото на бул. "Пейо К. Яворов и бул. "Драган Цанков" и обратно по маршрута си; автобусна линия № 88 - от ж.к. „Дружба 2" по маршрута си до кръстовището на бул. "Пейо К. Яворов" и ул. "Стоян Михайловски", направо до Семинарията, наляво по бул. "Джеймс Баучър", наляво по бул. "Черни връх", наляво по ул. "Сребърна" до Зоопарк София - двупосочно по маршрута.

Маршрутът на трамвайна линия №18 остава скъсен до пл. "Журналист".

Разкрива се временна автобусна спирка пл. "Велчова завера" по маршрута на автобусна линия № 88 след пешеходната пътека на пл. "Велчова завера" от страната на трамвайното трасе в посока "Зоопарк София".

Изместват се спирките по маршрутите на автобусни линии №88 и 120, като спирка ул. "Стоян Михайловски" на бул. "Никола Вапцаров" преди ул. "Стоян Михайловски" за автобусна линия № 120 в посока ж.к. "Левски Г" се закрива. Автобусите ще спират на временни спирки както следва: автобусна линия № 88 - на ул. "Стоян Михайловски" на 50 метра след кръстовището с бул. "П.К.Яворов" в посока ж.к. "Дружба 2".

Автобусна линия №120 - на бул. "П. К. Яворов" след кръстовището с ул. "Стоян Михайловски". Спирка "Ул. Стоян Михайловски" на бул. "Никола Вапцаров" след ул. "Стоян Михайловски" за автобусни линии №№ 98 и 120 в посока съответно Зоопарка и с. "Железница" се измества 100 метра напред. Автобусите от линия 88 ще спират на всички съществуващи трамвайни и автобусни спирки по временния маршрут.

Към момента приключва работата по изграждане на инженерната инфраструктура в района. В рамките на проекта до сега са изградени почти 1 км нов водопровод, 1,5 км канализационна мрежа, 600 м електропреносна и комуникационна мрежа и половината от пешеходния подлез под бул. „Никола Въпцаров", обясни Христов.

Тази година Столична община ще инвестира малко над 140 милиона лева в пътна и пешеходна инфраструктура, което е три пъти повече в сравнение с 2013-та. В сумата не са включени средствата за изграждането на метрото, както и европарите за изграждане на трамвайни трасета.