Съдът остави в ареста нападателя на 20-годишната Вики
Съдът остави в ареста нападателя на 20-годишната Вики / снимка: БГНЕС, архив
Съдът остави в ареста нападателя на 20-годишната Вики
68246
Съдът остави в ареста нападателя на 20-годишната Вики
  • Съдът остави в ареста нападателя на 20-годишната Вики

Съдът окончателно остави в ареста нападателя на 20-годишната Виктория Христова. Апелативните магистратите прецениха, че има опасност обвиняемият да извърши ново престъпление или да направи повторен опит да се укрие.

По време на заседанието 20- годишният Салахедин Бин Аладин призна, че това не е истинската му самоличност и, че той всъщност е заблудил българските власти като се е представил с фалшиво име. Неясната самоличност на алжиреца, обаче, по никакъв начин няма да се отрази на събраните доказателства по обвинението му за нападението над Виктория, тъй като младата жена категорично е разпознала физическия си нападател.

В съдебната зала 20-годишният алжирец направи няколко самопризнания, важни за разследването на скандалния случай. Първото е, че Салахедин Бин Аладин не е истинското му име и, че всъщност той се казва Фудат Абдул Кадер. Пред разследващите той е разкрил, че още с идването си в България през декември 2012 г. се е представил с фалшивото име пред Държавната агенция за бежанците. По този начин, заблуждавайки властите, 20- годишният алжирец на практика близо година се е движел свободно и без никакви ограничения, в очакване на статут, под името Салахедин.

„Кой, според вас, би могъл официално да потвърди самоличността на един гражданин на дадена страна - органите на самата държава. Още не съм наясно с много неща по това дело. Разберете,че всичко е още в самото начало. Аз самата си задавам много въпроси, на които ще търся отговорите тепърва. Той дава съвсем друга версия на нещата. Аз пак казвам - причините и поводът, заради които се е случило. Няма човек, който да смята, че аз твърдя момиче се е самонаръгало. Но какво точно се е случило е въпрос на разследване", заяви служебният защитник на алжиреца Румяна Памукова.

Пред магистратите чужденецът обясни още, че отдавна искал да напусне България и планът е бил любовникът му Александър Симеонов да осигури фалшива лична карта. Симеонов, който бе освободен от Софийския градски съд с мярка „подписка", е осъществил и цялостната логистика по придвижването на приятеля си от София до Гърция. В обясненията си Аладин заяви още, че според него в България има добре работеща мрежа за трафик на хора. Какви показания е дал в тази посока пред разследващите обаче адвокатът му не пожела да коментира. В крайна сметка Апелативният съд потвърди решението на по-долната инстанция и остави алжиреца за постоянно в ареста. От прокуратурата пък заявиха, че Виктория Христова категорично е разпознало нападателя си в лицето на 20- годишния алжирец, така че неясната му самоличност няма да се отрази на доказателствата, събрани срещу него.

Жестокото нападение над 20-годишната Виктория Христова в центъра на столицата стана в нощта срещу 2 ноември. Алжирецът, който се опитал да ограбил денонощния магазин за алкохол и цигари на ул. "Пиротска", намушка младата продавачка, нанасяйки й над десет удара с нож в областта на гърдите, шията и ръцете.

Четири дни по-късно полицията арестува заподозрения извършител. Алжирецът Салахедин Бин Аладин беше задържан от служители на гръцкия участък „Орестиада". Преди да пресече границата той е преминал през Пловдив и свиленградското село Мезек, а крайната му цел е била да достигне до Кипър.