Съд обяви цените за синя и зелена зони, за паяка и скобите в София са незаконни
Съд обяви цените за синя и зелена зони, за паяка и скобите в София са незаконни / снимка: БГНЕС, архив
Съд обяви цените за синя и зелена зони, за паяка и скобите в София са незаконни
81104
Съд обяви цените за синя и зелена зони, за паяка и скобите в София са незаконни
  • Съд обяви цените за синя и зелена зони, за паяка и скобите в София са незаконни

Приемането на текста за определяне на сегашните цени на синя и зелена зона от Столичния общински съвет е незаконно. Това реши Административен съд - София-град по жалбата на Софийския обществен съвет и физически лица.

Пред Дарик общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков коментира, че съдебното решение е въз основа на процедурни основания и не е свързано с последните промените в Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община. Таксите ще продължат да се събират, защото Столичният общински съвет ще обжалва решението, поясни Зарков. Жалбоподателите от Софийския обществен съвет обаче не са доволни от решението на Административния съд и го определят като формално.

Софийският административен съд обяви за незаконни цените за платеното паркиране в София, които действат от 2012-а година. Това означава, че цените за паркиране в синя и зелена зона в София от 2 и 1 лв. за час, цените за винетките от 150 и 100 лв., съответно 450 и 300 лв. за всеки следващ автомобил на жилище, цените за служебния абонамент от 650 и 450 лв. на месец, цената за скобата от 30 лева, както и цената за репатриране от 60 лева са събирани незаконно.

Решението обаче е формално и до връщане на пари на гражданите няма да се стигне, защото съдът не се е произнесъл по същество по делото. Отговорното дружество - Центърът за градска мобилност, ще продължи да събира таксите, защото Столичният общински съвет ще обжалва решението на съда, заяви общинският съветник Зафир Зарков: „Ние ще обжалваме решението пред ВАС, с което не бива да се очакват никакви промени в досегашната организация на паркирането в София".

С последните промени в Закона за движение по пътищата, които парламентът прие преди време, делото губи смисъл, допълни още Зарков.

В съобщение до медиите от Софийския обществен съвет посочват, че „няма произнасяне във връзка с мотивите на Обществения съвет, че решението за определяне на цени е прието въз основа на нормативен акт, издаден от некомпетентен орган - Столичния общински съвет. Няма произнасяне и за липсата на финансова обосновка и за очаквани резултати, както и по мотивите за дискриминация. Съдът се е ограничил до това, че докладът за решението на цените не е бил публикуван на страницата на Столична община. Именно това е спасителният пояс да не се коментира всичко останало", коментират от неправителствената организация.