СОС не освободи от отговорност УС на БКС-Средец заради неясни отчети
СОС не освободи от отговорност УС на БКС-Средец заради неясни отчети / DarikNews
СОС не освободи от отговорност УС на "БКС-Средец" заради неясни отчети
27407
СОС не освободи от отговорност УС на "БКС-Средец" заради неясни отчети
  • СОС не освободи от отговорност УС на "БКС-Средец" заради неясни отчети

 

СОС не подкрепя предложението управителният съвет на „БКС-Средец" АД да бъде освободен от отговорност. Това каза председателят на съвета Андрей Иванов и обясни, че процедурата по провеждане на общото им събрание не е прецизно направена, защото има редица нарушения.

Установени са доста сериозни несъответствия с устава на дружеството и законовите изисквания, пък обясни председателят на Комисията по стопанска политика Николай Стойнев: „Предлага се приемане на годишния финансов отчет за 2006 г. и 2007 г. в нарушение на разпоредбите на търговския закон. Оттогава досега общо събрание не се е провеждало".

Финансовите одити, които се прилагат, не дават реална представа за състоянието на дружеството, каза още Стойнев: „Те са еднотипни, на принципа на copy/paste. Печалби има само първата година, втората година има сериозна загуба, което е нелогично - дружество, което отдава под наем имоти, в същото време има сключени кредити. За какво са били използвани? Единственото „за" решенията, които предлагаме, е да не бъдат освобождавани от отговорност членовете на тези управителни органи". Тази отговорност обаче възлиза на половин месечна заплата, допълни Стойнев.

16 замени на общинска собственост, подписани в предишния общински съвет, трябва да бъдат анулирани, като се обявят за нищожни според промените в Закона за общинска собственост, каза председателят на управителния съвет на „БКС-Средец" Андрей Иванов. По думите му всички сделки, дори и тези в процес на работа, които не са финализирани, се отменят.