Солени глоби за собствениците на домашни любимци
Солени глоби за собствениците на домашни любимци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Солени глоби за собствениците на домашни любимци
28523
Солени глоби за собствениците на домашни любимци
  • Солени глоби за собствениците на домашни любимци

До 1500 лв. да заплащат собствениците на домашни любимци, които не спазват изискванията в Наредбата за притежанието и отглеждането им, ще предложи работната група, която беше сформирана от кмета на София Йорданка Фандъкова. Това каза за Дарик зам.-кметът по координация и контрол Юлия Ненкова и допълни, че към момента действащата глоба е 20 лв.

За първо нарушение глобата да е 500 лв., а за повторно да бъде 1500 лв. ще предложи още работната група. Успоредно с това от утре започват и масирани проверки по парковете в София, каза още за Дарик Ненкова. По думите й, инспекторите ще следят за притежатели на домашни любимци, които ги водят без каишка и намордник, замърсяват околната среда или не са регистрирали животните си. Те обаче все още ще бъдат глобявани по сегашната санкция от 20 лв.

Всички предложения на групата за актуализиране на наредбата ще са готови до 20 дни, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова, като основната цел е да се завишат санкциите.

„За да може да дисциплинира притежателите на домашни любимци и те да не си позволяват да пускат опасни кучета да се разхождат без съответните атрибути, даже понякога ги пускат без каишки. Акцентирам и върху опазването на чистотата. Все още не са достатъчно дисциплинирани собствениците да почистват след своите домашни любимци. Да се разхождат на местата, които са предвидени - те вече са обявени от районните кметове", каза още Фандъкова.