/ БГНЕС
Софийското метро ще намалява вредните емисии във въздуха с общо 90 000 тона годишно след построяването на третия лъч, е казал министърът на околната среда и водите Нено Димов. Вчера екоминистърът инспектира строителството на новия участък на метрополитена заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и столичния кмет Йорданка Фандъкова.
 
До 2019 г. в София ще има 40 км метролинии и 39 метростанции

Министър Димов е посочил, че това е един от големите проекти на Столичната община, пряко свързан с опазването на чистотата на атмосферния въздух. Той е припомнил, че автомобилният транспорт е един от двата големи източника на замърсяване с фини прахови частици, наред с битовото отопление.
 

БГНЕС


Нено Димов е заявил, че в края на първото полугодие на тази година се очаква да бъде отворена Ос "Въздух" от Оперативна програма "Околна среда". По нея общините ще могат да кандидатстват и за финансиране, свързано с намаляване на замърсяването на въздуха.

С това се надяваме да подпомогнем както Софийската, така и всички останали български общини да направят крачка напред за подобряване на качеството на въздуха, е отбелязал министърът.