/ iStock/Getty Images
По инициатива и с благословението на патриарх Неофит, отделът "Милосърдие и благотворителност" при Софийската митрополия организира с доброволци поредна духовна инициатива, свързана с посещението на духовници в болнични заведения, както при общоболедуващи, така и при пациенти с коронавирусна инфекция. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Софийски духовници, преболедували коронавируса, ще посетят ковид отделенията на столични болници и там ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Свещенослужителите ще раздадат на всички в болниците иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Програмата за милосърдната инициатива предвижда тя да се осъществи от 20 до 23 декември, както и от 5 до 7 януари, информират от Софийската митрополия.

В 11.00 часа днес ще бъде отслужен маслосвет за здравето на боледуващите от COVID-19 в храма "Рождество Христово" в кв. "Младост", както и в храма "Св. Йоан Рилски" в Софийската духовна семинария.

На 21 декември, понеделник, от 10.00 часа, ще бъдат осветени 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще бъдат раздавани на болните. Освещаването ще бъде извършено в митрополитския храм "Св. великомъченица Неделя" в София, в присъствието на всички свещенослужители, които ще участват в болничните посещения. В 11.30 часа ще започнат посещенията на свещениците във Военномедицинската академия, в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и в УМБАЛ "Св. Анна". Ще има и посещения на свещенослужители в болници на 22 и 23 декември.

Това не е първата милосърдна инициатива на Софийската света митрополия. През ноември, в Деня на християнското семейство /21 ноември/, за да подкрепят усилията на лекарите в тяхната ежедневна борба за спасяването на болни от коронавируса, повече от двадесет свещеници дариха кръв във Военномедицинската академия, припомнят от митрополията.