СО ще сезира прокуратурата за Общинска банка
СО ще сезира прокуратурата за Общинска банка / снимка: БГНЕС
СО ще сезира прокуратурата за Общинска банка
55400
СО ще сезира прокуратурата за Общинска банка
  • СО ще сезира прокуратурата за Общинска банка

Столичната община ще сезира прокуратурата за противозаконното овладяване на контрола върху управлението на Общинска банка. Това съобщи Орлин Алексиев от ГЕРБ, който е вносител на междинен доклад от проверката в дейността на банката. Проверката обхваща периода, в който банката се свързва с името на бизнесмена Христо Ковачки и се прави от временна комисия, която изследва причините, довели до загубата на контрола на общината като мажоритарен акционер върху банката. Комисията ще продължи да работи до края на октомври, защото продължават да пристигат различни данни от проверката.

„Бяхме допуснати до делата, които се водят по този въпрос. Ние намерихме доста факти, на които странно как не е било обърнато внимание до този момент има няколко основни неща, за които вече бяха водени дела, но бяха прекратени. Първо, прословутото Общо събрание, когато е бил променен уставът на Общинска банка. Там основната промяна е как мнозинството взема решения, то с три четвърти, което нито към този момент, нито към настоящия има такова изискване, а решенията се вземат с три четвърти мнозинство. Или акционерите са въведени в заблуда, или въпросният устав е променен в по-късен момент", каза Орлин Алексиев.

По думите му вторият момент е с така известното дело с ВиК. „Твърди се, че през 2002 година е сключен договор и са джиросани на Софстрой. Изведнъж това се появява през 2005 година. До 2004 година ние изискахме наново всички общи събрания, които са водени до момента. На всички тях са присъствали ВиК и са се легитимирали с 6,99 процента. Тоест до 2005 година никъде не е отбелязано, че акциите са джиросани през 2002 година", каза общинският съветник.