Жертва на домашно насилие - жена, настанена в защитено жилище, е приканена от полицията да се върне на мястото, от което е избягала след 26 години тормоз.

Задържаха мъж, пребил приятелката си в Монтана

Целта - да спаси насилника си, който в онзи момент твърдял, че иска да се самоубие, предава NOVA. След тази ситуация всички близки в семейството, от което тя е избягала, вече знаят нейното местоположение. За случая разказа журналистът и писател Мария Касимова-Моасе.

В опита на жената да се спаси от насилника си ѝ помагат от Фондация „Асоциация Анимус”. „Още в първия ден, в който тя беше настанена, много хора дойдоха, за да я притискат да се прибере”, разказа директорът на фондацията Надежда Стойчева.

Мъж преби жена си в Монтана, счупи ѝ 17 ребра (ВИДЕО)

„На 1 юни мъжът се качва с въже на дърво и казва, че ще се самоубие, ако не дойде жена му. В това време от полицията от града, от който е този човек, започнаха да ни притискат. Пристигнаха и взеха жената.

Тя е била принудена да каже, че го обича, за да слезе той от дървото. След това е разпитвана с часове от психолози на полицията, а по-рано - и от други униформени”, казва още Стойчева.

„Вдигането на крак на толкова полиция, както и на жената, и на нас, е абсолютно манипулативно от страна на този човек”, категорична е тя.  

Мъж от Балчик отива на съд, подпалил дома на бившата си жена и на неин познат

От Областната дирекция на МВР казаха за NOVA, че са предприети всички действия за овладяване на ситуацията. Жената е била транспортирана от полицията. Подходено е с контролиран разговор между нея и мъжа ѝ, на който са присъствали и двама психолози.

След това жертвата е върната в нейното жилище, а мъжът е отведен в Център за психично здраве за консултация с психиатър. От полицията казват, че ситуацията е контролирана.

„На нашия телефон от началото на годината има 960 обаждания, а на 112 за миналата година техният брой е 27 500”, отбеляза Надежда Стойчева
nova.bg