/ iStock/Getty Images
Осъденият трябва да заплати по 25 000 лв. на всеки от родителите ѝ, а на детето ѝ - 75 000 лв.
Шуменският окръжен съд призна за виновен 32-годишен мъж за това, че умишлено е умъртвил жената, с която живеел на семейни начала, по особено мъчителен за убитата начин и с особена жестокост.

Стартира чатбот за борба срещу домашното насилие

Деянието е извършено в условията на домашно насилие. Постановена е осъдителна присъда, като на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 19 години, което ще се изпълнява ефективно при първоначален „строг“ режим на изтърпяване, съобщиха от съда.

Съдът уважи и предявените граждански искове, като на всеки от родителите на пострадалата определи, че осъденият следва да заплати по 25 000 лева, а на детето й - 75 000 лева.

Мъж наруши ограничителна заповед за домашно насилие - опита да души жена

През есента на 2019 г. пострадалата и подсъдимият заживели на семейни начала. Съжителството помежду им било белязано от непрекъснати запои, ревност, скандали и физическо насилие, което мъжът упражнявал над жената.

На 24 юли 2020 г. двамата си купили алкохол и седнали на открито в кв. „Дивдядово“ да гледат филм от телефона на жертвата. На телефона на жената се получило съобщение, което подразнило обвиняемия и предизвикало ревност у него.

Той се ядосал и започнал да удря жената, а след това и да я рита в тялото. Отчупил клон от дърво и продължил с ударите. Със счупена стъклената бутилка той нанесъл порезни рани на жертвата в областта на главата. Докато обвиняемият я биел, пострадалата се свлякла на земята. 

Задържаха сириец заради насилие над жена в София

Първоначално мъжът се опитал да скрие тялото на жената, а после решил да го отнесе в къщата, където живеели. Оставил го на земята и легнал да спи. На следващия ден съобщил, че двамата с приятелката му пили алкохол вечерта, а на сутринта той не можал да я събуди.

При направения оглед и аутопсията на жената са установени множество травматични увреждания. В хода на разследването е доказано, че в случая се касае за убийство. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.