/ iStock/Getty Images
Стартира чатбот във Вайбър за борба срещу домашното насилие, съобщават от Столичната община.

Чатботът във Вайбър за борба срещу домашното насилие в България е разработен по проект, финансиран по програмата на Столичната община "Социални иновации". Приложението е дело на фондацията "Бъдеще перфектно" и може да се намери под името "Силна".

Програмата "Социални иновации" е създадена по идея на кмета на София и цели подкрепа на иновативни проекти в социалната сфера. Тази година по нея са подкрепени 19 проекта, един от които е "Силна".

Чатботът е компютърна програма, която отговаря автоматично на запитвания на клиенти, създавайки усещането за разговор с истински човек. Този диалог се осъществява чрез текст, аудио или други, визуални елементи, като изображения и емотикони. Абонатите на чатбота могат да се осведомят за своите права в случай, че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столичната община.

"Силна" предоставя бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила. Чатботът може да бъде открит на адресhttps://chats.viber.com/silna, или като се потърси "Силна" в търсачката на Вайбър за Андроид.

"Силна" предоставя и образователни материали за цикъла и формите на насилие, каква отговорност носи извършителят и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Сигналите за домашно насилие са достигнали до 80 на ден в първите два месеца след въвеждането на противоепидемичните мерки на 13 март 2020 г., по данни на Българския център за нестопанско право, посочват от "Бъдеще перфектно".

Далеч не всички случаи на домашно насилие се докладват на органите на реда или това се случва едва когато има опасност за здравето и живота на пострадалите. Затова целим да помогнем на повече жени да защитят себе си, преди да им се наложи да звънят на телефон 112. "Силна" образова жените за техните права и им вдъхва кураж, че могат да променят живота си към по-добро. Някои от тях се притесняват да разговарят със свои близки или да потърсят помощ по телефона. Тъй като ботът "Силна" е наличен денонощно във Вайбър, той представлява един дискретен канал за информация и комуникация, посочва Андриан Георгиев, учредител на фондацията "Бъдеще перфектно".
 
БТА