/ БГНЕС, архив
След 10 години може да има удължение на метрото в столичните квартали „Люлин” и „Студентски град”. Тогава София ще  обслужва близо 60% от гражданите, с което столицата ни ще изпревари град като Виена. Това коментира пред „Дарик” директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев. Той посочи, че част от третата линия на подземната железница, която в момента се изгражда, ще бъде готова до септември 2019-а година. Станциите в кварталите „Хаджи Димитър” и „Овча купел” обаче могат да останат и за 2020-а.

Изграждат нова метростанция в София
 
Близо 40% от изпълнението на новите станции от последната метролиния са готови, заяви шефът на подземната железница инж. Стоян Братоев. За местните избори през 2019-а година обаче ще е готова само отсечката от „Попа” до квартал „Красно село”:

След две години метро ще свързва "Овча купел" и "Горна баня" с центъра на София
 
„Предсрочно пускане досега не е имало много. Ние целим третата линия, тъй като тя е разделена на етапи, първият участък от нея да бъде пуснат в експлоатация есента на 2019 г., вероятно през септември. Ще остане част, която по-късно започнахме към „Владимир Вазов участъка“, тя ще остане за края на годината. Новия етап, който започнахме тази година към „Овча Купел“, те пък ще прескочат и Нова година“, каза Братоев.

Американци ще строят метростанция в София
 
В дългосрочните си планове Братоев залага както вече ясните разширения до „Слатина” и зала Арена Армеец, така и още станции в „Люлин” и „Студентски град”:
 
„Виждам едно допълнително удължаване евентуално в „Люлин“ по посока Околовръстното, защото „Люлин“ е 140-хиляден квартал и има само 2 станции. В момента правим проучване за трасето по втората линия в южна посока, включително отклонението към Студентски град и още една станция да има на Черни връх. Това означава 60% от пътниците в София да се возят с метро. Примерно за метрото във Виена, което над 90 км с 84 станции, то вози 42% от пътниците“, допълни той.