/ БГНЕС
Вече ще пишат фиш за неправилно паркиране, ако шофьорът го няма
Допълнителна санкция за неправилно паркиралите автомобили в платена зона предвиждат промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Според предложението водачите на автомобили ще трябва да платят 30 лева глоба при поставяне на скоба, престоят в зоната, докато скобата им не бъде премахната от Център за градска мобилност, но и престоят в зоната, ако водачът е счупил скобата и е напуснал докато не си плати глобата от 30 лева.

Паркирането в София вече ще се заплаща и през мобилно приложение

В такъв случай шофьорът ще трябва да заплати и щетата по скобата, която струва 200 лева.

Предложеното изменение в наредбата касае чупенето и неправомерното премахване на скобата, защото такива случаи зачестяват - хората премахват скобите с кози крак и бягат. Кое е по-различно в проектонаредбата, обясни Румана Милова от диркеция „Паркиране и мобилност” към Център за градкса мобилност.

"В сега действащата наредба беше записано, че е забранено освобождаването на скоба от трети лица, а не от правоимащите. Сега добавяме, че водачът ще трябва да заплати за престоя в съответната зона до заплащането на разходите от 30 лева, плюс часовете от поставянето на скобата до освобождаването. Имаме предвид дори и случаите, когато автомобилът е напуснал мястото - тогава водачът трябва да заплати цената на престой в зона до освобождаването на автомобила", посочи тя.

В София ще плащаме за синя и зелена зона с банкова карта

Единственото правоимащо лице е служител на Център за градска мобилност. Това означава, че всеки водач, който е получил скоба, но я е счупил и избягал накрая ще трябва да плати 30 лева първоначална глоба, престоят в зоната, дори той да не е там, и щетата по скобата, която струва 200 лева.