/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Районите "Лозенец" и "Средец" стават част от "зелена зона"
Зоните за платено паркиране в София вече са с ново работно време. Промяната е в сила от 1 октомври, но на практика днес е първият работен ден, в който промените ще бръкнат в джоба на шофьорите.
 
Вече зоните за платено паркиране в София ще работят от 8.30 ч. до 19.30 ч. в делнични дни, а не както досега до 19.00 ч. В събота "синя" зона ще работи до 18.00 ч., а не до 14.00 ч. Така хората ще могат да паркират свободно единствено в неделя.
 
Затягат контрола за платеното паркиране в София

Освен това от този месец се разширява и обхвата на "зелената зона" с 5000 нови места в районите "Лозенец" и "Средец". Това става по предложение на кметовете на тези два столични района.
 
В район "Лозенец" платената "зелена зона" обхваща от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "П.К. Яворов", бул. "Н.Вапцаров", ул. "Атанас Дуков", ул. "Сребърна", ул. "Хенри Ибсен", ул. "Козяк", ул. "Славище", бул. "Арсеналски", бул. "Черни връх" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".
 
В район "Средец" почасово паркиране се въвежда между бул. "Цариградско шосе", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Мизия", ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Михай Еминеску". Както досега живеещите в тези райони ще могат да паркират след като си закупят стикер за платено локално паркиране по постоянен адрес.
 
4000 стикера за паркиране в София изтичат през октомври

Увеличаването на паркоместата в "зелена зона" струва над 2,5 млн. лева, а очакваните приходи са 4,6 млн. лева. Годишно постъпленията от платеното паркиране в София надхвърлят 15 млн. лева.
 

Пресцентър, СО


Добрата новина е, че засега цената на зоните няма да се променя - 2 лв. за "синя зона" и лев за час престой в "зелена зона". Цената на винетките за живеещите в платените зони също остава без изменение - 150 лв. за "синя" и 100 лева за "зелена зона".