Затягат контрола за платеното паркиране в София
Затягат контрола за платеното паркиране в София / снимка: БГНЕС, архив
Центърът за градска мобилност засилва контрола на паркирането в зоните в София
82983
Центърът за градска мобилност засилва контрола на паркирането в зоните в София
  • Центърът за градска мобилност засилва контрола на паркирането в зоните в София

Шофьорите, които използват зоните за почасово платено паркиране в София, са длъжни да заплатят услугата чрез есемес или талон, преди да напуснат автомобила си. Това заяви пред Дарик ръководителят на дирекция „Паркиране и мобилност" Румяна Милова, като допълни, че Центърът за градска мобилност засилва контрола на паркирането в зоните.

По думите й голяма част от гражданите все още не са наясно с правилата за паркиране в платените зони.

„Зоните за почасово платено паркиране във вида, в който са в момента и правилата за паркиране в тях, са въведени още от 1 септември 2012 година. При паркиране те трябва да осигурят заплащането, преди да са напуснали автомобила. Тези, които предпочитат да заплащат талон, трябва да са го осигурили, преди да са паркирали, а не да паркират и след това да тръгнат да търсят талони", заяви Милова.

По думите й най-честите нарушения, с които се сблъскват, са недобросъвестни граждани, които седейки в заведения или в офиси, наблюдават, за да хванат момента, в който служителите осъществяват контрола и в последния момент пускат есемес.

„Бих искала да обърна внимание, че екипите на градска мобилност засилват контрола по паркирането не само на тези нарушители, но и по принцип в зоните за почасово паркиране, така също и при паркиране на места за хора с увреждания", допълни Милова.