Зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов нарече протеста на футболни фенове от четвъртък вечер "безпрецедентна агресия". Ръководството на СДВР даде брифинг, свързан с действията на полицията преди, по време на и след протестните действия на футболните агитки. 

Любомир Николов СДВР протест София
БГНЕС

От СДВР обявиха, че четвъртък вечер е била "тежка вечер" за столицата. "Няма полиция в света, която да остави вандали, които да унищожат имуществото в центъра, на която и да е столица", заяви директорът на СДВР Любомир Николов.

Любомир Николов СДВР протест София
БГНЕС

"Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и щяха да пострадат невинни жертви", допълни той.

Безредици и невиждано напрежение на протеста на фенове в центъра на София

Иванов обяви, че протестът е бил заявен като "мирен". Предприети са множество мероприятия преди протеста с цел локализиране на група от профила "краен фен", с които предотвратихме организираното внасяне на пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, забранени за спортно мероприятие.

"В един даден момент протестиращите, без никаква предпоставка за техните действия, агресираха до такава степен, до която - вие видяхте "безпрецедентна агресия", заяви Иванов.

Той заяви, че кордонът от полицейски служители е бил без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване. По негови думи протестиращите са започнали да чупят пътната инфраструктура, павета, плочки, тротоари , паркинг елементи, да увреждат части от автомобили, които бяха паркирани по протежение на улицата, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, а и на самите тях. 

"Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави", заяви той.

"След многократно предупреждение от наша страна да предотвратят техните действия и нарушаване на обществения ред, предприехме мерки за разпръскваме на тълпата, с цел запазване живота и здравето на всички хора, които бяха на място", допълни Иванов.

За използваното водно оръдие, Иванов съобщи, че няма физически контакт между полицейските служители и между протестиращите. По негови думи след многократните предупреждения, нормалните граждани, които не са имали за цел да вандализират, да трошат и да нарушават обществения ред, са се оттеглили, но група фенове, които са исторически враждуващи помежду си и имат непоносимост са започнали да се оттеглят посока стадион "Васил Левски" и са запалили полицейски бус, движейки се в тази посока и чупейки всичко, което им попадне в това число и витрини на министерството, запалени са и кофи за смет.

Иванов посочи, че след това протестиращите са се отправили към заведение, където са задържани. Той допълни, че има доста пострадали полицейски служители и протестиращи.

"Задържаните са 33, като от тях има непълнолетни, три от тях са за запаления бус, а другите за противообществени прояви от общ характер", заяви Иванов.

"Не бяхме ли предприели тези действия, можеше да има и жертви. Самият град щеше да пламне с доста щети", допълни той. По негови думи контактната група е била 4 000, имало е между тях доста сериозно напрежение и след това са започнали с хвърлянето на пиротехника. Пострадалите полицаи са 33, обяви Иванов и допълни, че има сериозно пострадали, има хоспитализирани, има с леки травми. Пострадалите автомобили на полицията са десетки, има и пострадали автомобили на цивилни граждани.