Работници от "ТЕЦ Марица 3" - Димитровград протестираха в центтъра на София заради принудителното спиране на работата на топлоцентралата от екоинспекцията в Хасково на 21 април. Демонстрацията бе организирана от КНСБ

БГНЕС

Те тръгнаха от Лъвов мост и минаха през бул. "Мария Луиза", като носеха плакати с надписи - "Днес зелен режим, утре режим на тока", "Не убивайте енергетиката", "Зелена операция ликвидира българската енергетика".

БГНЕС


С плакати протестиращите изказаха своето недоволство от случващото се. 

БГНЕС


Акцията е под наслов - "Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!".

Георги Димитров

Планираният преди седмица протест на "ТЕЦ Марица 3" в София не се състоя заради очакването, че работата на централата ще бъде подновена. На 12 май вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов даде брифинг, на който обяви, че дружеството остава затворено заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Той информира, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз заради системно замърсяване със серен диоксид в Югоизточна България.

Георги Димитров


Минути след като се събраха пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), протестиращите от "ТЕЦ Марица 3" - Димитровград изпратиха преговорна група за среща с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Освен представители на синдиката, пред министерството се събраха работещи и представители на ръководството на ТЕЦ-а.

Георги Димитров

Пред БТА юрисконсултът Юлиан Семерджиев каза, че централата е затворена неправомерно. Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че настоящият протест не е политически. Той е само и единствено за запазването на работните места на 250 човека от Димитровград, каза той. Капитанов предупреди, че очакват резултати от срещата на вицепремиера или ще има по-сериозни действия, като евентуално нахлуване в министерството. 

Георги Димитров


"Проведох среща с представители на протестиращите, за съжаление те не представиха нови данни, с които да могат да ме убедят, че е извършен основен ремонт в ТЕЦ Марица 3", каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, съобщи БГНЕС.

Министърът добави, че нямат данни от направената проверка на място, които да го убедят. "Проверката е установила, че има по-скоро имитационен ремонт със заковаване на няколко ламарини, с някои дребни поправки, но на практика не са изпълнени условията на комплексното разрешително и не са изпълнени указанията, дадени в принудителна административна мярка", каза още Сандов.

Георги Димитров

Протестът на енергетиците от димитровградския ТЕЦ "Марица 3" продължи към Министерския съвет, след като исканията им не бяха удовлетворени от ресорния министър Борислав Сандов.

Ето и кадри от протестното шествие на работниците от ТЕЦ "Марица 3"

 
БТА, БГНЕС