/ Георги Димитров
Нашите протести срещу принудителното затваряне на Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград ще продължат и със сигурност ще бъдат още по-мащабни. Те ще се състоят на софийска територия, съобщи главният юрист на енергийното дружество Юлиян Семерджиев.

Протестът на работещите в затворения ТЕЦ „Марица 3" се мести в София

Днес дошлите в София работници от дружеството отмениха обявения протест през сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и планираното шествие до Министерския съвет и парламента. Това стана след вестта, че Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково е позволила частично възобновяване на дейността на централата до 1 юни.

Тя бе спряна принудително на 21 април т. г. поради системно неизпълнение на предписанията на екоинспекцията и нарушения на Комплексното разрешително. Заради преустановяването на дейността на мощностите, персоналът вече веднъж излезе на протест - на 9 май, като блокира за половин час движението по околовръстния път на Димитровград.

Сандов: Решението за отваряне на ТЕЦ „Марица 3“ е взето под натиск и е отменено

По-късно днес, на пресконференция, екоминистърът Борислав Сандов посочи, че тази разрешителна заповед вече е отменена от РИОСВ-Хасково. По думите на Сандов първото разпореждане е било взето след оказан натиск и ултиматум върху директора на РИОСВ. "Как бихме могли да окажем натиск? Заявлението за проявата на недоволство бе входирано във всички компетентни институции", коментира Семерджиев.
БТА