Пуснаха на свобода охранителя, убил момче за крадено желязо
Пуснаха на свобода охранителя, убил момче за крадено желязо / снимка: БГНЕС, архив
Пуснаха на свобода охранителя, убил момче за крадено желязо
70441
Пуснаха на свобода охранителя, убил момче за крадено желязо
  • Пуснаха на свобода охранителя, убил момче за крадено желязо

Софийският апелативен съд пусна от ареста обвиненият в убийство охранител Петко Еленков. Мъжът отговаря за това, че на 2 март 2013 година в хладилно депо в столичния кв. „Подуяне" с ловната си пушка е застрелял 16-годишния Велин Кръстьов и ранил тежко с две години по-малкия му приятел Камен.

Еленков ще излезе на свобода срещу гаранция от 5 000 лв.

Решението на магистратите предизвика бурни реакции сред събралите се над 200 души - близки на Еленков, роднини и приятели на семейството на убитото момче. Ромите от „Христо Ботев" се заканиха да изчакат освобождаването на охранителя и да се саморазправят с него.

Роднините и приятелите на убития Велин, които преди по-малко от седмица в знак на протест блокираха пътя към летище "София", се заканиха отново да организират блокади и протести в столицата. За да окаже подкрепа на семейството на застреляното момче в Съдебната палата дойде и лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, който се опита да успокои разгневените роми след като решението на съда стана ясно.

За да подкрепи Петко Еленков пък в съда дойде зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, придружен от десетки футболни фенове и колеги на 50- годишния охранител. Те посрещнаха решението на съда не по-малко бурно от роднините на убития Велин.

Въпреки множеството предпоставки, до ескалация на напрежението не се стигна, тъй като за охраната на двете страни по делото бяха ангажирани десетки полицаи, подредени в плътни кордони. Майката на Велин Елена заяви, че щом обвиненият за убийството на сина и излиза на свобода, ромите ще се вдигнат на бунт: „Ще се вдигнем на бунт и кой кого добара. Щом няма присъди за него и за нас няма да има присъда. Достатъчно кротувахме и чакахме той да влезе в затвора. Щом той е със съдебно чисто минало, и аз съм със съдебно чисто минало. Мога да го утрепам, ако ще да ми дадат 10-20 години затвор. На мен детето ми го няма, яз ще съм доволна, че и него го няма".

Решението Еленков да бъде пуснат под парична гаранция апелативните съдии аргументираха с факта, че няма как обвиняемият да повлияе на разследването, ако излезе от ареста, тъй като всички свидетели вече са разпитани. Освен това те посочиха и факта, че Еленков е с постоянен адрес, със семейство и не може да бъде определен като личност с висока обществена опасност.