/ БТА

Група протестиращи се събра в центъра на София с настояване в България да се легализира употребата на канабис. С транспаранти с надпис „Декриминализация на конопа“, „Канабисът лекува. МВР слугува“, „Тествайте политиците“ и други, протестиращите първоначално се събраха пред езерото „Ариана“ в центъра на София, а след това на няколко пъти пресякоха групово булевард „Христо и Евлоги Георгиеви“, предизвиквайки кратки затруднения в движението на превозните средства. 

По мегафон от организаторите на протеста бе съобщено, че намерението на протестиращите е включвало блокирането на цялото движение през „Орлов мост“, но не са получили разрешение за това. Групата се отправи към сградата на БНТ. 

Част от протестиращите призова страната ни да почерпи опит от Германия, където от 1 април на пълнолетните вече е разрешено да носят до 25 грама канабис за собствена консумация и да съхраняват до 50 грама у дома. 

Да гледаме от германците, заяви за БТА един от протестиращите. 

Изразяващите недоволството си се обявиха и срещу санкциите за водачи, които са шофирали „няколко дни след употребата на трева“, но тестовете им при проверка на контролните органи са се оказали положителни. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Иван Лазаров/БТА