/ iStock/Getty Images
Прокурор при Софийска районна прокуратура ще внесе протест в Софийски градски съд по отношение на определените от Софийски районен съд мерки за неотклонение на обвиняеми, които чрез интернет платформи са установявали контакт с деца с цел блудствени действия.

През 2021 г. в София, чрез сайтове за запознанства и интернет приложения, обвиняемите са събирали информация за лица, ненавършили 14-годишна възраст, за да установят контакт с тях с цел извършване на блудствени действия и полово сношение.

След събиране на достатъчно доказателства за виновността на лицата, те са привлечени към наказателна отговорност, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Обвиняемите бяха задържани до 72 часа.

На 17 март наблюдаващият прокурор поиска да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, но съдия при Софийски районен съд не уважи искането му и наложи на 12 от обвиняемите „гаранция в пари“ в размер на 1000 лева, на 1 „домашен арест“ и 7 остави без мярка за неотклонение.