Прибрани са част от кучетата, нахапали бебе в Слатина
Прибрани са част от кучетата, нахапали бебе в Слатина / Sofia Photo Agency, архив
Прибрани са част от кучетата, нахапали бебе в Слатина
56704
Прибрани са част от кучетата, нахапали бебе в Слатина
  • Прибрани са част от кучетата, нахапали бебе в Слатина

Прибрани са три от деветте кучета, които нападнаха майка с дете в столичния квартал Слатина и нахапаха 8-месечното бебе. Инцидентът е станал в района на блоковете с номера 5 и 8 в квартала. Това съобщи за Дарик директорът на Екоравновесие д-р Манол Нейков.

Той каза, че екипите ще работят на терен и тази вечер, и утре, докато не заловят всичките кучета от глутницата. Той обеща, че животните няма да бъдат връщани обратно на мястото, от което са взети, а ще ги задържат в приюта в Сеславци.

По-рано днес лично кметът на Слатина Антоанета Апостолова съобщи за Дарик, че има нахапано дете в района в петък, но то е в добро здраве. Детето е било прието в Първа градска болница и е обслужено, каза още кметът на района: „Ухапванията са повърхностни, благодарение на реакцията на майката".

Детето е било нахапано от агресивно куче, което е ново за Слатина, възмути се кметът на Слатина: „Има едно постоянно привнасяне на нови кучета, които незнайно как попадат в нашия район".

Д-р Манол Нейков каза, че е запознат със ситуацията на увеличаващия се брой кучета в Слатина: „Слатина е труден район, може би защото е по-краен, промишлен район и там много често се появяват нови кучета, изсипват се нови кучета. Лично аз, в разговор с Антоанета Апостолова, съм обещал след построяването на новия приют да се работи приоритетно с район Слатина".

Апостолова също изрази надежда да дочака деня, в който кучетата няма да се връщат обратно на улицата. Тя припомни, че в момента в приюта не могат да задържат кучетата освен ако не са агресивни: „В случая това куче със сигурност е агресивно, защото не е имало повод да нападне детенцето. Тъй като специално за този адрес имаме подадени три сигнала към Екоравновесие - през февруари, юни и август. С отговора на Екоравновесие, които казват, да, видяхме ги, заловихме ги и ги върнахме, защото те не са агресивни", добави още Апостолова.

От своя страна Нейков се оплака, че отново екипите имат проблем със залавянето на кучетата в района: „Оказа се, че има хора, които ги хранят тези кучета и се получи известно напрежение между тях. В един момент ги скриха, след това ги пуснаха и тогава ги заловихме".

Д-р Нейков категорично обеща глутницата да не се връща на мястото, както и животните, които бъдат забелязани в района на конкретните блокове.

От утре започват проверки за бездомни кучета по училища и детски градини, каза още той.