Предложение: Площта от парк Витоша, която е на СО, да се превърне в градска градина
Предложение: Площта от парк Витоша, която е на СО, да се превърне в градска градина / снимка: БГНЕС
Предложение: Площта от парк "Витоша", която е на СО, да се превърне в градска градина
54687
Предложение: Площта от парк "Витоша", която е на СО, да се превърне в градска градина
  • Предложение: Площта от парк "Витоша", която е на СО, да се превърне в градска градина

Площта от парк "Витоша", която принадлежи на Столичната община, да се превърне в градска градина, настояват от Инициативите "Граждани за София" и "Нов Общ Устройствен План".

Наложително е и изготвянето на специализирана устройствена схема на територията на парка в границите на общината, съобщи арх. Димитър Димитров. От името на инициативите той настоя и Техно паркът и Националният футболен стадион да се изградят в близост до парк "Врана" в началото на магистрала Тракия, а не на Четвърти километър, а той да се ползва за тематичен парк за военно обучение на младите.

Основно искане на инициативата е Столичната община да получи 11 250 хектара от площта на парк "Витоша" и да се превърне в градски парк. По този начин публичната зелена площ ще се увеличи до 75 кв.м./жител.

Според Димитров би било полезно да се назначи нов зам.-кмет на София, който да отговаря само за управлението на Витоша.

Той упрекна Йорданка Фандъкова, че не е обяснила на протестиращите на Орлов мост каква е идеята за развитието на Витоша.

Сред питанията, които от инициативата поставят до столичния кмет Йорданка Фандъкова е защо се строи двуплощно кръстовище при телевизионната кула със заем от 25 млн. лв., при нарушение на Закона за устройство на територията.

Предстои исканията да бъдат внесени в Столичния общински съвет.