/ iStock/Getty Images
Обучения в сферата на високотехнологичните аудио-визуални изкуства ще има по време на фестивала на светлините Lunar, съобщават организаторите. 

Създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации, музика чрез изкуствен интелект и изкуството на нощната фотография са сред темите на програмата.

Водещи български и международни специалисти ще се включат в обучения за млади таланти на 7 и 8 май. Семинарите ще бъдат насочени към придобиването на нови знания и умения в сферата на високотехнологичните аудио-визуални изкуства, и ще са безплатни за участниците.

За първи път: Фестивал на светлините в София през май

От Германия ще пристигне Йонас Пилц от водещата софтуерна компания за мултимедийна продукция Maxon. Той ще проведе практическа сесия за начинаещи и мастърклас на тема Cinema 4D, в които ще сподели тънкостите в създаването на завладяващи анимации.

Повече за 3D мапинга и основните познания за създаването на проекции за сцени, сгради и интериор, участниците ще научат по време на два семинара, водени от специалистите Марин Петков и Марин Димитров от MP-Studio и Владимир Грънчаров от Elektrick.Me.

Избрани авторски проекти и творчески решения ще представи визуалният артист Петко Танчев по време на лекцията си “Пространство и взаимодействие: Интерактивни технологии в дигиталното изкуство”. Той ще постави фокус върху програмирането на персонализирани софтуерни системи за изграждане на взаимодействие между изпълнители, среда и публика.

Музиката е неизменна част от създаването на въздействащи визуални продукции. За нейното композиране и каква е ролята на изкуствения интелект в създаването й ще разкаже композиторът Георги Георгиев-Майката, от Maxundmoritz productions. Той ще сподели своите познания, ще разкрие какви са най-актуалните тенденции в музикалната продукция и как в днешно време композиторите могат да създават музика навсякъде - ползвайки своя компютър, уеб браузър и дори телефон или таблет.

Програмата ще предостави възможност на младежите, които искат да се занимават професионално с фотография, да научат как се заснемат спиращи дъха кадри нощем. Фотографът Николай Пандев ще представи темата "Фотография под звездите“.
БТА