Снимки:
Снимки: / БГНЕС
Тази сутрин редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града.
Акцията беше изпълнена от неправителствената организация Спаси София заедно с артиста Ивайло Христов.
 

Снимка:
БГНЕС


Сред преобразените паметници бяха фигурите на Св. Патриарх Евтимий, Св. Св. Кирил и Методий, Христо и Евлоги Георгиеви, Пенчо и Петко Славейкови и Алеко Константинов. На тях бяха закачени табели с различни послания по темата с мръсния въздух в града – „Върви, народе обгазени”, „Столичната община предупреждава: Дишането е опасно за Вашето здраве”, “София - европейска столица на смога” и „Смогът покрива всичко, освен лошата политика”.
 

снимка:
БГНЕС


Според организацията проблемът със замърсяването на въздуха вече е достигнал критични нива, а спешните мерки, които трябва да бъдат взети отдавна са закъснели. От гражданската инициатива припомнят, че София е най-мръсната столица в ЕС, a според статистиката на Министерството на здравеопазването, само в София жертвите вследствие на замърсения въздух са над 700 всяка година.

Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”

Проблемът отново стана актуален, след като през почивните дни измервателните станции на територията на Столичната община отчетоха стойности на фини прахови частици от над 400μg/m3, при норма от 50μg/m3.

„Пореден ден, поредна седмица и пореден месец, в който въздухът, който дишаме е опасен, но очевидно никой от тези, от които се очаква реакция, не се впечатлява” заявиха от Спаси София като се обърнаха и към управляващите София: „Уважаеми дами и господа управляващи, справянето с този проблем няма да се реши със стотина метанови автобуса или 2-3 ремонтирани парка. От вас се изисква смела и безкомпромисна промяна в начина, по който задавате приоритетите на своето управление. Битката ще бъде тежка, но ако бъде спечелена, ще е за всички ни. Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите, едва когато някой журналист ви притисне. Отговорността за здравето на софиянци е ваша”.
 

снимка:
БГНЕС


От Спаси София настояват борбата срещу замърсения въздух да стане абсолютен приоритет на Столичната община.

Сред исканията на организацията са промени в данъчната система, позволяващи общините да поощряват използването на икономични и незамърсяващи автомобили; преосмисляне на енергийните помощи към чисти форми на отопление, вместо твърдо гориво; увеличение на инвестициите в градския транспорт, а той самият да бъде безплатен в дните с пиково замърсяване, за да се противодейства на замърсяването от личните автомобили.

Центърът на София осъмна в панди

От Спаси София смятат, че е необходимо постепенно затваряне на центъра на града и превръщането на повече улици в изцяло пешеходни. Сред другите искания са повече качествени велоалеи, контрол на хигиената при строителните обекти и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните такива и внасяне на някакъв ред в паркирането в жилищните комплекси.

От Спаси София очакват лично кметът Йорданка Фандъкова да се ангажира с проблема и да предприеме бързи, конкретни и категорични действия, в противен случай от организацията заявиха, че са готови и на ефективни протестни действия.

Източник: БГНЕС