/ nova.bg
Здравният министър осъди психическото и физическото насилие върху лекарката
Задържаха мъжа, за който се предполага, че е вилнелият в столичната болница „Св. Анна”. Той е на 50 години и се казва Здравко Инджов. След нападението той успя да избяга и беше обявен за общодържавно издирване, съобщи NOVA.

Издирваният пациент дошъл сам пред лечебното заведение. Обясни, че е бивш полицай и твърди, че не е посягал на никого. Казва, че сестрите не му давали да пуши в отделението. Според него една от тях се е свила сама в ъгъл на стаята, без той да я е удрял.

Пациент удрял и душил лекари в Окръжна болница, закрил камерите с гумени ръкавици (СНИМКИ/ВИДЕО)

Екшънът се разиграл в нощта срещу петък в болница „Св. Анна“. Подивелият пациент започнал да беснее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри, оплакаха се от лечебното заведение.

Пациентът размахвал белезници и заплашвал с арест. Счупил и вратата на клиниката.  

Взривът в „Пирогов” възникнал от цигара?


Преди да извърши нападението над медиците той сложил на охранителните камери гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. 

Здравният министър Кирил Ананиев остро осъди поредната агресия над лекари и обеща, че неговият екип ще съдейства напълно на прокуратурата по случая в Окръжна болница в София.

„Не приемам и осъждам всякакви такива форми на насилие над медицинския персонал в нашата страна. Върху жената е оказано и физическо, и психическо насилие. Очаквам всеки момент и директора на „Света Анна“ да ми изпрати доклада и моментално ще го изпратя на главния прокурор. Ние имаме споразумение с главната прокуратура за съвместни действия в такива моменти, като аз и моят екип ще окажем пълно съдействие. Това се случва, поне през моя мандат, доста пъти, и не мога да разбера какви са тези хора, които вършат тези деяния“, коментира министър Ананиев.

Той разкри, че се предвижда като превантивна мярка срещу такива случаи на агресия да се постави видеонаблюдение в болничните заведения, които са в най-голям риск.

„Мислим с бюджета за следващата година да направим една програма и да видим къде е най-належащо да се сложат тези камери. За 1 година на толкова много болници няма как да се сложат, но където е най-наложително, ще сложим и ще осигурим паричен ресурс“, обеща министърът.
nova.bg