електричество
електричество / БГНЕС, архив
Отпадъците от 800 столични заведения и хранителни магазини се преработват в електроенергия.  По време на проверка на работата на инсталацията за рециклиране „Хан Богров” , кметът на София Йорданка Фандъкова отчете, че за изминалата година са произведени 2000 мегаватчаса електричество.

Фандъкова: София е в крак със зелените политики на Европа

"Големи магазини за хранителни стоки, ресторанти, всички обекти на Столична община-детски градини, училища, които разполагат със столове, всички отпадъци от храната вместо да отидат в депо, пристигат тук и се обработват, за да се получи електричество", обясни столичният кмет.

Заводът за боклук ще прерабтва всички отпадъци на софиянци

От днес столичаните, които вече са платили задълженията си към общината за сметосъбирането ще могат да получат 10 кг безплатен компост, който се получава от рециклирането на зелени отпадъци, уточни Фандъкова.

София ще бори замърсяването на въздуха с модернизация на градския автопарк

"Говорим за целенасочено събиране от паркове и градинки на шума, листа, клони и всичко, което може да се преработи. От това се произвежда компост, като производството му се увеличава през последните години. През 2015 г. са произведени 6300 тона, а през 2016 г. имаме повече от двойно увеличение-15 000 тона", посочи Йорданка Фандъкова.  

За желаещите да закупят по-голямо количество био тор – цената на един тон е 7 лева.