Отпадат някои от билетите и картите за градския транспорт, глобата става 20 лв.
Отпадат някои от билетите и картите за градския транспорт, глобата става 20 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

От днес в София отпадат част от превозните билети за пътуване с градския транспорт. Това припомнят от Центъра за градска мобилност.

Отпадат билетът за двукратно пътуване (наземен транспорт и метро) - за 60 минути, билетът с талони за 5 еднократни пътувания за един пътник и електронният билет за 5 еднократни пътувания, зареден в електронната карта за тролейбусите и трамваите.

Отпада и електронният билет за 5 еднократни пътувания, заредени в електронна карта за пътуване с метро. Тарифата за всички преференциални превозни документи ще е едномесечна без промяна на сега действащите цени. Картите за една линия остават, но ще се издават само месечни такива.

Няма да се издават карти за две линии. Картите за пътуване на студенти вече ще могат да се издават и на студенти срещу международна студентска идентификационна карта.

Глобата за нередовен пътник от днес става 20 лв., напомнят още от дружеството. Целта е да се ограничат гратисните пътувания, с които се ощетяват гражданите, пътуващи с редовни превозни документи.

Всички карти за пътуване ще са вече на електронен носител, като единствено еднодневните карти остават на хартия, както и тези, които са утвърдени за цялата страна за определени категории пътници.

Въвеждат се и различни цени на картите за пътуване в зависимост от това дали пътникът е персонализирал картата, или не - по-висока ще е стойността на неперсонализираната карта.

Въвеждат се и два абонаментни пакета от карти за пътуване - семеен и бизнес. Семейният пакет дава възможност на родител да закупи карта за детето си за всички линии на цена 10 лв., ако и той купи абонаментна карта за пътуване за цялата градска мрежа. Бизнес пакетът предвижда отстъпки на годишна база за пътуванията на най-малко 25 души персонал. Чрез заплащането на стойността на картите за цялата градска мрежа на месец, те ще получават бонус с безплатен месец за пътуване.