/ фейсбук, ПОМОЩ за Стрелбище
Отново заграждения в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач
94429
Отново заграждения в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач
  • Отново заграждения в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач
Отново заградиха градинката в кв. "Стрелбище", в която се планира изграждане на 44-етажен небостъргач. Днес работници от фирмата собственик "НИКМИ" поставиха ограда на целия имот, включително и на минаващата през него улица.
 
Според изпълнителния директор на фирмата Милчо Благоев улицата е незаконно изградена и общината трябва да отвори успоредната улица "Енос", която стои затворена от години. Междувременно обаче излазът на местните жители към бул. "България" остава отрязан.
 
Първите заграждения около имота се появиха в събота, но само след няколко дни вече бяха разрушени на места. Днес обаче от "НИКМИ" са подновили загражденията и дори са ги разширили, като са преградили не само градинката, за която местните жители воюват, а и улицата, която минава през имота. По този начин жителите от района остават без изход към бул. "България", разказа пред Дарик Ивайло Ачев от "Стрелбище".
 
Заграждения и багер в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач

"Оградата сега остава, няма изход от "Стрелбище". Имаме си обаче кабинка за денонощна охрана, защото предната ограда на някои места за два дни беше свалена. Не е възможно, заради това, че някой претендира, че имотът е негов, да затвори цяла улица. В момента, ако някой повика линейка или стане пожар, не ясно как ще влязат съответните служби, за да помагат"коментира ситуацията той.
 
Пред Дарик изпълнителният директор на "НИКМИ" Милчо Благоев заяви, че въпросната улица била изградена незаконно преди години от намиращата се наблизо банка, а по проект истинската улица трябвала да минава встрани от имота му.
 
Хората от "Стрелбище" не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето

"Тази улица е незаконна. Законна е успоредната на нея улица, на 20 м откъм изградените блокове. Законната улица, която е успоредна на тази, но извън нашия имот, ние 10 години се опитваме за наша сметка да я изградим. И предлагаме да я подарим на общината", обясни той.
 

фейсбук, Помощ за Стрелбище


По думите на Благоев към момента, когато е купувал имота, улица не е имало, а е била изградена впоследствие. Той призова общината да отвори съседната улица "Енос", която е преградена с бариера от няколко години.
 
Протест в столичния квартал "Стрелбище", хората не искат небостъргач

"Колко години трябва да чакам, докато Столична община не си отвори законната улица, която е пред банката. И защо толкова години никой не отиде да виси защо е затворена, на какво основание", пита той.
 
Междувременно вчера жителите на квартала са внесли сигнал до няколко институции за нарушения в процедурите около цялата история на планирания за изграждане небостъргач. Отговори от тях се очакват до месец, а от квартала планират нов протест, на който официално да ги прочетат.