Открити са сериозни нарушения в дейността на столичното Озеленяване за 2011-а
Открити са сериозни нарушения в дейността на столичното Озеленяване за 2011-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Открити са сериозни нарушения в дейността на столичното "Озеленяване" за 2011-а
55544
Открити са сериозни нарушения в дейността на столичното "Озеленяване" за 2011-а
  • Открити са сериозни нарушения в дейността на столичното "Озеленяване" за 2011-а

Сериозни нарушения са установени в дружество „Озеленяване" ЕАД за 2011 година, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Загуби в размер на 32 хил. лв са отчетени в звено „Цветопроизводство". Проверки на дирекция „Вътрешен одит" към Столична община са направени в още няколко дружества.

Освен за миналата година, към която е фокусирана проверката, нарушения са констатирани и за 2010-а. В този период изпълнителен директор на дружеството е бил Ненко Ненков. От пролетта на тази година ръководството на „Озеленяване" е ново, подчерта кметът Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че нарушенията са по закона обществените поръчки и закона за финансово управление и контрол.

В „Озеленяване" не е създадена ефективна организация по отношение сключване на договори с клиенти, свързани с основната дейност, а именно озеленяване и поддръжка на зелени площи, нарушени контролни и други процедури, а създадената организация не гарантира спазването на нормативни изисквания и вътрешни регламенти при осъществяване на дейността по реализиране на приходи от звено „Цветопроизводство", което е отчело загуба към онзи период, каза Фандъкова. И допълни, че проверката се насочва към Софийската градска прокуратура, за да бъдат добавени материалите в процеса на разследване.

Проверки са извършени в Центъра за градска мобилност, Чистота-Искър, ДИТЦ-София и Столичната агенция по приватизация, като при тях няма сериозни нарушения, но са дадени препоръки.