пътна безопасност
пътна безопасност / iStock/Getty Images
Нов кабинет за интерактивно обучение по безопасност на движението бе официално открит в столичната детска градина "Деница". В него ще се обучават около 200 деца, посещаващи градината, във всички възрастови групи - от 3 до 7 години. Ще се провеждат различни ролеви игри, с които да се придобият и повече практични знания, съобщиха от Държавна агенция "Безопасност надвижението по пътищата".

Детската градина е сред добрите примери за активно обучение на децата от най-ранна възраст за правилата за движение. На нейна територия има площадка за обучение по безопасност на движението, оборудвана със знаци, светофари и дори електрически автомобили и велосипеди. С откриването и на специализиран кабинет ще се подобри обучението и в студените и дъждовни дни, в които децата не могат да използват откритите площадки. Също така ще се обогати учебният процес с нови форми на демонстрации.

Децата възприемат най-много знания чрез практиката и в този смисъл подобни възможности за обучение са изключително важни за формиране на отношение и знания от най-ранна възраст, е коментирал Росен Рапчев от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Той е поздравил и ръководството на градината за последователните усилия за обучението на децата за правилата за движение.

По случай Националния ден на безопасността на движението по пътищата - 29 юни, днес в детската градина е организиран и празник на пътната безопасност. Децата са показали колко много знаят за правилата за движение в рамките на няколко състезания, а най-добрите от тях получили награди. Гости на събитието са били и заместник-кметът на Столична община Кристиян Кръстев, инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция", боксьорите Кубрат и Тервел Пулев.