/ БГНЕС
Отчитат ново повишение на замърсяването на въздуха в София
95373
Отчитат ново повишение на замърсяването на въздуха в София
  • Отчитат ново повишение на замърсяването на въздуха в София
Отново сериозно повишение на замърсяването на въздуха в София. Повече от два пъти над нормата са завишени нивата на фините прахови частици в столичните квартали "Хиподрума" и "Надежда". Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.
 
Квартали на твърдо гориво замърсяват въздуха в София

Граждани обаче посочват, че близо 6 пъти над допустимото е било замърсяването на атмосферния въздух през изминалото денонощие. Разминаването в данните Димов обясни с професионалните системи, които следят качеството на въздуха и любителските, които обхващат малък периметър.
 
"Станцията, която е в "Хиподрума", дава най-голямо превишение - 2,6 пъти. Има още няколко станции в София, които дават около два пъти превишение през последните 24 часа. А една от причините са метеорологичните условия", заяви министърът.
 
Заради въздуха: Екоминистърът иска нов стандарт за твърдото гориво догодина

"Местната власт е основната, която трябва да взима мерки в рамките на градовете, но тези мерки, не могат да бъдат взимани бързо. Те са дългосрочни мерки. А това, че инструменти, които гражданите сами си купуват, показват по-големи замърсявания, това е в точката, в която те мерят. Но трябва да си дадем ясна сметка, че има разлика между един акредитиран уред, който струва няколко десетки хиляди, и нещо, което струва няколко стотин лева или по-малко. Все пак вие не гледате прогнозата за времето по термометъра, който имате на прозореца, а слушате тези, които имат цялостната апаратура", обясни Димов.