снимката е илюстративна
снимката е илюстративна / iStock
18 нови трамвая скоро ще возят пътниците по линиите 20 и 22 в столицата.

Столичната община обяви търг на стойност почти 100 млн. лв. за трамваи. Новите мотриси ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони.

“Това е само началото на голямата модернизация на градския транспорт - програма за инвестиции на над 1 млрд. лв. в нови превозни средства. Целта е да осигурим удобна и модерна алтернатива за нашите съграждани и да мотивираме повече от тях да пътуват с градския транспорт. С тези 18 чисто нови трамвая жителите на големи квартали като Дружба, Гео Милев, Подуяне, Красна поляна ще имат бърза и удобна връзка с центъра”, обяви Борис Бонев, лидер на "Спаси София".  




По думите на Бонев това са първите нови трамваи, които се купуват за тези линии след 1989 г., когато в столицата започват да се движат мотриси с нормално междурелсие. А удобствата за пътниците ще са ключови за привличането на нови пътници, а липсата на климатици се усеща особено сериозно по време на горещите вълни през лятото. Затова модерните трамваи са ключови не само за пътниците, но преди всичко за водачите, за които те са работното място.

Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов заяви, че в скоро време предстои да бъдат закупени още нови трамваи, тролейбуси и автобуси. “Голямата задача за този мандат е и обновяването на пътната инфраструктура.

Следващата седмица започва разширението на ул. "Опълченска", която ще бъде разширена до 6 ленти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня