/ БГНЕС
Националната библиотека няма да затваря врати за читателите си по време на ремонта
Обособяват място за снайперисти на покрива на Националната библиотека
101208
Обособяват място за снайперисти на покрива на Националната библиотека
  • Обособяват място за снайперисти на покрива на Националната библиотека
Започна ремонт на покрива на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а за да не се чупят керемидите след това, ще се направи и специална площадка за снайперисти. Ремонтните дейности ще продължат около три месеца, а през това време Националната библиотека няма да затваря.
 
Ще се подсили захващането на каменните фризове, а тези, които се повредени, ще се сменят. Предвижда се и подмяна на прозрачните тавани, както и нова хидроизолация. Стойността на ремонта е 782 000 лв., отпуснати от Министерството на културата.

Ремонтират покрива на Националната библиотека (СНИМКИ)
 
Според Апостол Глосов, управител на фирмата изпълнител, бюджетът е достатъчен и ремонтът ще се направи така, че да издържи десетилетия. Любопитна подробност е, че на покрива ще има и площадка за снайперисти.
 
"Покривът на тази част, която гледа към Александър Невски - място, където много често идват хора, има събития, предстои папата да идва през май (бел. ред.: тук вижте повече за визитата му). Обикновено там се разполагат снайперисти, защото този покрив е изключително удобен. Един мъж средно тези 80-90 кг и неговото снайперистко снаряжение още 90 кг. Можете да си представите какво се случва когато такъв човек се качи и стъпи върху керемидите - натрошават се. Подменяме керемидите, подменяме тяхната основа, така че да бъдат закрепени здраво, но това не решава проблема на разходки от хора върху тях. Затова правим специално съоръжение, когато се налага да се разполагат снайперисти отгоре, да има специална пътека от метална конструкция, по която да минават без да нарушават покритието на покрива", каза Глосов.

Вижте най-богатите и красиви библиотеки (СНИМКИ) 
 
Милиони са необходими за цялостния ремонт на сградата на Националната библиотека, трябва да се подмени електрическата инсталация, за се довърши пожароизвестителната система, поясни директорът й доц. Красимира Александрова. Необходима е смяна на дограмите и измазване на фасадата, като всичко това ще става поетапно. Но каквото и да се прави, библиотеката няма да затваря вратите си за посетители.