Нямало законови пречки шефката на Пощенска банка да е в Надзорния съвет на Общинска банка
Нямало законови пречки шефката на Пощенска банка да е в Надзорния съвет на Общинска банка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нямало законови пречки шефката на Пощенска банка да е в Надзорния съвет на Общинска банка
47582
Нямало законови пречки шефката на Пощенска банка да е в Надзорния съвет на Общинска банка
  • Нямало законови пречки шефката на Пощенска банка да е в Надзорния съвет на Общинска банка

Няма законови пречки за това изпълнителният директор на Пощенска банка Петя Димитрова да бъде в Надзорния съвет на Общинска банка. Това каза самата тя пред общинските съветници от комисията по финанси и бюджет в общината. На заседанието на комисията днес присъстваха новите трима членове на надзорния съвет на Общинска банка - Стефан Ненов, Петя Димитрова и Спас Димитров.

По време на срещата стана ясно още, че проверката на банката, която е възложена на новия надзорен съвет ще продължи поне месец. Проверката ще обхваща периода 1 януари 2010 г. - октомври 2011 г. Това обясни председателят на Надзорния съвет на Общинска банка Стефан Ненов. Той уточни, че са изпратени запитвания към международни одиторски фирми, като до петък се очакват ценовите оферти. „Но тя няма да бъде пълен одит. Това ще бъде проверка по отделни пера, по отделни пунктове, които силно интересуват нас като надзорен съвет, тъй като искаме да сме наясно с това какво наследяваме", каза Ненов.

Според съветниците Жельо Бойчев и Георги Кадиев, Димитрова ще трябва да избере една от двете банки, в която да работи, за да не попада в теоретична ситуация на конфликт на интереси. В отговор, Димитрова заяви, че всички компетентни органи са запознати със случая. „От тази гледна точка смятам, че всички правни и надзорни процедури са спазени и няма някоя институция, която да е казала обратното. Смятам, че да, може да се разгледа и впоследствие евентуално да се излезе със становище. Аз смятам, обаче, че Общинският съвет трябва основно да е фокусиран върху качествата на отделните членове на Надзора", каза Димитрова.

Одобрен е и 5-членният състав на управителния състав на Общинска банка, с изпълнителен директор Сашо Чакалски. Новият състав е вписан в Търговския регистър, стана ясно още по време на заседанието на комисията.