Научни умове изследват дупката на бул. Черни връх
Научни умове изследват дупката на бул. Черни връх / снимка: БГНЕС, архив
Научни умове изследват дупката на бул. "Черни връх"
80691
Научни умове изследват дупката на бул. "Черни връх"
  • Научни умове изследват дупката на бул. "Черни връх"

Независими експерти ще изследват новопоявилата се дупка на столичния булевард „Черни връх". До три седмици ще стане ясно защо части от пътното платно и тротоара за пореден път пропадат, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Градоначалникът подчерта, че строителството на метрото е спряно само в проблемния участък, но работата по подземния транспорт върви по график. Пред Дарик арх. Влади Калинов, ръководител на дирекция „Общински строителен контрол" заяви, че първоначалните обследвания показват, че подпочвени води са причината за рушенето на земната маса.

След като в рамките на един месец два пъти столичния булевард „Черни връх" пропада, кметът Йорданка Фандъкова реши, че ще поиска и експертно мнение на външни научни умове: „По мое настояване бяха поканени външни експерти, уважавани специалисти и професори от различни университети. Обърнала съм се към всички научни институти, за да може по-бързо да се установи причината".

Спират строителството на метрото заради дупката на бул. „Черни връх”

Първоначалните огледи, които експлоатационните дружества започнаха още вчера, показват превишено наличие на подпочвени води, което е и вероятна причина за отварянето на дупки в този участък, коментира арх. Влади Калинов: „Не е проблем „Софийска вода", не е проблем и „Топлофикация". „Метрополитен" също не може да е проблем, защото е малко по-далече. Тези неща се получават, тъй като от миналата година досега се забелязват процеси с увеличаване на нивото подземните води с около метър и половина".

Фандъкова поясни, че работата на метрото е спряна временно единствено в района на срутването и увери, че строителните дейности вървят в срок.