Народният театър иска да поеме грижата за къщата-музей „Иван Вазов
Народният театър иска да поеме грижата за къщата-музей „Иван Вазов / снимка: БГНЕС
Народният театър иска да поеме грижата за къщата-музей „Иван Вазов"
34936
Народният театър иска да поеме грижата за къщата-музей „Иван Вазов"
  • Народният театър иска да поеме грижата за къщата-музей „Иван Вазов"

Съдбата на къщата-музей „Иван Вазов" зависи от Народния театър. Директорът на Народния театър „Иван Вазов" Павел Васев е първият, проявил желание да обедини дома-музей на литературната легенда с едноименния театър. Очаква се решението на Министерство на културата. По думите на Васев дневните приходи на театъра достигат 14 000 лева само от продажбата на билети, докато таксата за посещение на къщата може да се сравни с такса за градска баня.

„Народният театър притежава един достатъчно стабилен състав от технически служби, които могат да поемат издръжката, поддръжката и ежедневното привеждане в ред на дома-музей", обясни той. До този момент министерството не е отхвърлило искането, нито е потвърдило. Павел Васев обаче остава оптимист и твърди, че по един или друг начин, къщата на Вазов ще върви само към подобрение.

„Няма как музеят да остане в същото състояние. И ако това не стане в една симбиоза с Народния театър, то ще стане вероятно като едно събиране между Националния литературен музей и Националния исторически музей, който е една изключително мощна формация. Или да речем с Националната библиотека, която има грижата въобще за българската литература. А аз се чувствам се длъжник на Вазов и ще се боря докрай", заяви още Васев.