Нено Димов
Нено Димов / БГНЕС
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на Столична община Ирина Савина и изпълнителните директори на "Столичен електротранспорт" ЕАД и "Столичен автотранспорт" ЕАД - Евгений Ганчев и Слав Монов, подписаха три договора за доставка на екологични транспортни средства за София с цел подобряване качеството на атмосферния въздух в общината. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Екологичен транспорт: Русе купува електрически автобуси и тролеи
 
Общият размер на инвестициите е 261,4 млн. лв., като Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за периода 2014-2020 осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 218 млн. лв. С изпълнението на трите проекта ще бъдат доставени общо 137 електрически превозни средства за обществения транспорт за Столичната община. Очаква се с използването на съвременния екологичен градски транспорт количеството фини прахови частици да намалее с 4,81 тона годишно.
 
Дейностите по първия проект предвиждат доставка на 25 нови нископодови съчленени трамваи, които ще се експлоатират от "Столичен Електротранспорт" ЕАД по съществуващи трамвайни линии с номера 4, 5 и 18. По втория договор със "Столичен Електротранспорт" ЕАД ще бъдат закупени 30 нови нископодови съчленени тролейбуса, които ще заменят амортизирани превозни средства. За осигуряване на нормалната им експлоатация е предвидена реконструкция и модернизация на три токоизправителни станции, които са основно звено от системата за електрозахранване на столичния електрически транспорт.

Електрическите тротинетки - само с книжка и задължително с каска
 
По проекта ще бъдат доставени също 30 нови електробуса. За осигуряване на нормалната експлоатация на новия подвижен състав е предвидено изграждане на нови трансформаторни постове. Ще бъдат изградени и нови електробусни линии, които да заместят съществуващи автобусни маршрути. Електробусите ще използват най-съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори. За зареждането им ще бъдат изградени 10 зарядни станции, разположени на началните и крайните спирки и в обслужващите депа.
 
Третият проект предвижда доставка на 52 нови електрически автобуса и специализирано оборудване за тях. Проектът ще се изпълнява на територията на Столична община, като закупените електробуси ще се експлоатират от "Столичен автотранспорт" ЕАД по съществуващи автобусни линии и по новооткрити линии с довеждаща функция към системата на метрото и трамвайната мрежа.
БТА