Причината за смъртта според жената е забавена линейка
Майка на починал мъж се закани да сезира прокуратурата и международния съд в Хага и Страсбург, ако не получи съдействие при повторната проверка за причините, довели до смъртта на сина й.

Преди около месец 43- годишен мъж от София почина, защото от Спешна помощ не се отзовали навреме на повикванията, разказва пред NOVA жената.

По думите й е звъняла пет пъти, но медиците се отзовали едва на следващата сутрин, когато само контстатирали  смъртта му.

Назначената от тогавашния здравен министър Костадин Ангелов проверка от агенция „Медицински надзор”  установила, че няма данни да е отказана помощ, проведени са многократно разговори с майката и през цялото време е следено състоянието на сина й, като са давани указания за подобряването му.

Евгения обаче е категорична, че по-скоро тя е давала лекарства на сина си, а медиците само се съгласявали с нея. Жената разказва, че звънила многократно и на тел. 112, и на личния лекар.

В доклада е посочено, че на 2 април в 23.31 часа е проведен разговор с мобилен номер, който не е част от тел. 112, заради което не е записан.

Според майката на починалия мъж, обажданията й са били само на тел. 112. „Не знам към кого са ме прехвърлили. Този номер ми звънна и ми каза, че линейка няма да дойде. Да потърся линейка на следващия ден между 7 и 8 часа. Жената ми каза, че линейка няма да дойде. Не ми се представи коя е”.

Дежурната диспечерка е отбелязала, че е провела неколкократни разговори от въпросния телефон за състоянието на Станислав, при които се е потвърдило, че то не се е променило. Евгения твърди обаче, че е провела разговор само веднъж и той е бил кратък.

В доклада е посочено, че първото обаждане, в което се споменава промяна на състоянието на Станислав, е на следващата сутрин, когато той е в тежко състояние.

Майката на 43-годишния софиянец споделя, че обаждането било на сутринта, когато той починал, после само констатирали смъртта му.

Жената се закани, че ще сезира отново новия здравен министър, ще изиска нова проверка, ще се обърне към прокуратурата и ако не й бъде обърнато внимание ще отнесе въпроса до международния съд в Хага или в Страсбург. 
NOVA