„Медицински надзор” започва проверка по случая
43-годишен мъж от София е починал, защото от Спешна помощ не са се отзовали на повикванията. Това твърди майката на Станислав Илиев.

Жената звъняла пет пъти на 112, като обяснила, че синът й има симптоми на коронавирус - висока температура, отпадналост и хрипове.

Мъж с коронавирус почина, след като не беше приет в нито една болница

Самата тя имала положителен PCR. Екип обаче така и не отишъл на адреса. На следващата сутрин мъжът издъхнал. Тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта.

Каква е причината спешните медици да не се отзоват на пет сигнала? „Синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17:43 часа. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени.

Мъж с COVID-19 издъхна в линейка след един час чакане пред болницата (ВИДЕО)

Последното обаждане, което направих, бе около 23:55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7:00 и 8:00 часа”, разказва майката на Станислав - Евгения Илиева.

Тя добавя, че състоянието на момчето е било променливо. На следващата сутрин то вече било в тежко състояние. „Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6:40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс”, добавя майката.

Млад мъж с COVID-19 почина, след като чака линейка с часове

Станислав е имал масивен кръвоизлив преди години. Тогава е бил спасен и не е имал допълнителни проблеми. Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той не дошъл на посещение у тях.

„Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма”, казва Евгения.
 

Спешна помощ коментираха случая в ефира на NOVA:

„Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка.

Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето”, казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя добавя, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, добавят от Спешна помощ.


По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителната агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая.
nova.bg